![]() |
Ciasto na ptysie jest wykonywane z tzw. ciasta parzonego. Ciasto parzone jest delikatne, pięknie pachnie, a z uwagi na neutralność w smaku, ciasto parzone wykorzystuje się do przygotowania deserów tj. ptysie, eklerki, profiteroles oraz do przygotowania dań wytrawnych tj. groszki, kulki serowe czy kanapeczki bankietowe. Jak sami zauważyliście każde z wymienionych przepisów niesie za sobą nutę rozpusty, niezależnie od tego czy jest deserem czy przekąską do wina czy piwa. Domowy przepis nie ma sobie równych. Łooo
Przepis na ciasto ptysiowe naprawdę nie jest trudny. Gwarantuję, że przedstawione poniżej instrukcje są niezawodne, najtrudniejszym etapem w całym procesie tworzenia ciasta parzonego będzie decyzja o wstaniu z fotela i pójściu do kuchni. Drugą gwarancją, którą Wam daję jest to, że ciasto parzone według tego przepisu wyjdzie Wam wzorowe, leciutkie, z olbrzymimi dziurami w środku i pachnące, którym będziecie się mogli chwalić na mieście. Zapraszam serdecznie na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Do wody dodajcie masło, cukier oraz sól (1) (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy woda się zagotuje dodajcie całą ilość przygotowanej mąki (4). Zredukujcie gaz i mieszajcie masę do momentu kiedy składniki się połączą, ciasto stanie się jednolite i odejdzie od brzegów garnka. Zajmie Wam to kilka chwil (5). Ciasto przełóżcie do miski i poczekajcie aż przestygnie. Do letniego ciasta dodawajcie po jednym jajku (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy pierwsze jajko się wchłonie dodawajcie następne jajka (7). Ponieważ w przepisie nie podaję gramatury jajek tylko sztuki jaj, dlatego ostatnie jajko pozostawcie w rezerwie. Teraz wytłumaczę POWODY. Test kleistości ciasta: po dodaniu 4 jajek, jeśli ciasto się rozciąga pomiędzy palcami to znaczy, że ciasto jest gotowe. Jeśli ciasto się nie rozciąga (8), to znaczy, że ostanie jajko musicie rozkłócić przy pomocy widelca i po trochu dodawać je do ciasta, oczywiście jajko musi się wchłonąć (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy ciasto, w teście kleistości, będzie się ciągnąć pomiędzy palcami znaczy, że ciasto jest gotowe (10). Ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego i uformujcie je w kształt adekwatny do przepisu, który chcecie zrealizować po jego upieczeniu (11) (12). Pieczenie: 210 stopni – 10 minut, 180-190 stopni- ok. 20 minut lub do momentu kiedy ciasto się ładnie zabrązowi.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję