PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-01-07

Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie pieczarkowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 10-13 sztuk
 
Przeczytaj również: Łatwa Ciabatta

Dziś proponuję Wam pyszny przepis na obiad- pulpety w sosie pieczarkowym. Pulpety możecie wykonać z każdego rodzaju mięsa mielonego. Ja, do przygotowania przepisu, wykorzystałam mięso wołowo- wieprzowe. Przepis jest podwójcie pieczarkowy. Połowę pieczarek, które usmażyłam, dodałam do pulpetów, z kolei drugą połowę wykorzystałam do przygotowania sosu. 
Sosu przygotowałam sporo, tak aby dla każdego wystarczyło. Zawsze bije się o smaku sosu, dlatego sos przygotowałam na bazie wywaru grzybowego. Musicie mi wierzyć jest smak i to jaki ! Aby sos stał się kremowy dodałam 30% śmietanę. Sos zagęściłam również mąką. Na koniec dodałam do sosu sporo koperku. Jak myślicie pulpety w takim sosie pieczarkowym mogą być dobre ? Nie będę Was torturować- te pulpety są SUPER heart Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na pulpety
 
 
składniki na sos pieczarkowy
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie pulpetów. Pieczarki obierzcie ze skórki. Jeśli skórka jest ładna, proponuję jej nie usuwać. Pieczarki pokrójcie na kawałeczki (1). Połowę ilości pieczarek usmażcie wraz cebulą (2). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz. Do mięsa dodajcie bułkę, wcześniej namoczoną w mleku (3).

Dodajcie jajko (4), natkę pietruszki (5), sól, pieprzy oraz przygotowane wcześniej pieczarki (6).

Całość dokładnie wymieszajcie (7). Przed uformowaniem pulpetów musicie spróbować, czy mięso jest dostatecznie doprawione (8). W razie potrzeby dodajcie sól ora pieprz. Pulpety obtoczcie w mące (9).

Pulpety bardzo krótko obsmażcie z każdej strony (10). Przygotowanie sosu: przygotujcie aromatyczny wywar grzybowy i przelejcie go do głębokiej patelni (11). Teraz dodajcie pozostałe pokrojone pieczarki (12). Wywar doprowadźcie do wrzenia.

Dodajcie do wywaru wszystkie pulpety (13). Patelnię przykryjcie pokrywką. Pulpety muszą się dusić przez ok. 30 minut. Po tym czasie do śmietany dodajcie kilka łyżek wywaru z patelni oraz łyżkę mąki. Całość wymieszajcie i dodajcie do sosu. Proponuję użyć sitka, aby pozbyć się ewentualnych grudek (14). Sos zredukujcie do pożądanej konsystencji. Do smaku dodajcie pieprz, sól oraz koperek lub natkę pietruszki (15).  

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Pulpety w sosie pieczarkowym bardzo dobrze smakują podane z ryżem lub ugotowanymi ziemniakami. Na przystawkę proponuję znakomicie przyprawione Buraczki.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE