Majonez domowy wykonuję tylko na specjalne okazje. Następnie gotowy domowy majonez łączę z wytypowanymi składnikami, tak aby całość dostarczyła niezapomnianych doznań smakowych. Tym razem do majonezu dodałam kawałki tuńczyka z puszki, salsę truflową oraz kawałeczki sałaty lodowej. Tak przygotowanym majonezem posmarowałam małe kanapki wykonane z chleba tostowego, które przygotowałam specjalnie w postaci przekąski na domową imprezę. Choć rynek oferuje dużą różnorodność majonezów, zrobienie własnego sosu daje możliwość doprawienia go według własnych upodobań. Polecam serdecznie ten przepis, aromat trufli w połączeniu z tuńczykiem będzie każdemu smakować. Gwarantuję.
Aby wykonać domowy majonez musicie starannie oddzielić żółtka od białek (1). Białka nie będą Wam potrzebne w tym przepisie. Do żółtka dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie kręcenie majonezu, na początku bardzo powoli (2). Dodajcie musztardę (3)
z oraz sok z cytryny (4). Teraz można zacząć dodawać olej- na samym początku zaledwie kilka kropelek (5). Wybór tłuszczu, to również kwestia indywidualnych preferencji. Majonez można wykonać nawet przy użyciu oliwy z oliwek. Kiedy majonez zacznie gęstnieć, możecie dodawać więcej oleju i szybciej kręcić majonez (6).
Do smaku dodajcie cukier puder, możecie również dodać mielony pieprz (7). Teraz do gotowego majonezu dołóżcie gotowej salsy truflowej, w ilości do samku (8). Całość wymieszajcie. Przygotujcie chleb tostowy, posmarujcie go majonezem truflowym i złóżcie kanapkę (9).
Z każdej kanapki odkrójcie wszystkie skórki (10) oraz przetnijcie kanapkę po przekątnej (11), tak aby powstały 2 małe trójkąciki – na jeden (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Warunkiem powodzenia wykonania majonezu jest temperatura składników- wszystkie składniki muszą posiadać jednakową temperaturę pokojową, zatem należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej. W przeciwnym wypadku majonez może się zważyć.