PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Kalafior zapiekany z serem, pieczarkami i szynką

zapiekany kalafior
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Zapiekane tortellini w sosie pomidorowym z mozzarellą

Zapiekanka z kalafiora to danie jednogarnkowe. Wszystkie użyte w przepisie składniki, a jest ich tylko kilka, fantastycznie się zharmonizowały ze smakiem kalafiora. Do przygotowania zapiekanki z kalafiora zrezygnowałam z użycia beszamelu, zamiast niego użyłam startego sera. Ser oprócz oczywistego faktu związania zapiekanki, doda jej swoistego smaczku. Kalafior z wody, podawany z sadzonym jajeczkiem, jakkolwiek równie pyszne danie, w konkursie doznań smakowych, nie ma szans z tą propozycją. Aby przygotować zapiekankę, kalafior należy wcześniej ugotować, przygotować bazę z oliwy i czosnku, przesmażyć pieczarki i szynkę. Zamiast szynki możecie użyć wędzony boczek. Całość połączyć z kalafiorem, groszkiem, oprószyć serem i włożyć na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Zapraszam na przepis krok po kroku.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować zapiekankę z kalafiora musicie najpierw ugotować kalafior w osolonej wodzie. Następnie na patelni rozgrzejcie oliwę (1), dodajcie czosnek szynkę i przez chwilę wszystko przesmażcie (2). Pieczarki oczyśćcie z zabrudzeń i pokrójcie na plasterki (3). Jeśli grzyby mają ładną białą skórkę, nie ma potrzeby jej usuwania.

Ugotowany wcześniej kalafior podzielcie na mniejsze cząstki i wymieszajcie z szynką (4), dodajcie również pieczarki (5) i konserwowany groszek (6).

Aby zapiekanka się związała dodajcie starty ser (7). Wszystkie składniki trochę pomieszajcie i całość włóżcie do piekarnika nastawionego na 160 stopni z termoobiegiem na 10-15 minut, do momentu, kiedy zapiekanka zrobi się złota (8). Zapiekankę kalafiorową można podawać z pieczywem. Towarzystwo kieliszka czerwonego wina również nie zaszkodzi (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE