PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Koktajl z krewetek

koktajl z krewetek w serwowany muszelkach
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 12 sztuk
 
Przeczytaj również: Ośmiorniczki w sosie pomidorowym z rozmarynem

W menu bufetu z przystawkami i przekąskami nie powinno zabraknąć dobrego koktajlu z krewetek. Oto klasyczna wersja, która bardzo dobrze się sprawdza podczas imprez. Przygotowanie tej przekąski jest bardzo łatwe i wymaga niewiele czasu, a oko cieszy sposób podania krewetek w muszelkach. Głównym składnikiem są oczywiście krewetki. Jeśli decydujecie się na przygotowanie dania z tym skorupiakiem w roli głównej, należy się upewnić, że dysponujecie dobrym produktem. W tapendowej terminologii takie krewetki określam mianem " kurczaków morskich" co oznacza, że krewetka charakteryzuje się dobrą jakością mięsa. W opozycji znajdują się krewetki, które nawet po ugotowaniu sprawiają wrażenie przeźroczystych, z kolei ich konsumpcję można porównać z wrażeniami jakie dostarcza chrupanie kukurydzy. Odradzam. Dressing koktajlu wykonany jest na bazie majonezu z dodatkiem keczupu oraz soku z cytryny. Dobierając proporcje podanych składników należy kierować się własnym smakiem. Koktajl przed podaniem należy schłodzić w lodówce.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do miseczki, w której będzie przygotowywany dressing, dodajcie majonez (1). Do majonezu dodajcie keczup (2) i wymieszajcie z sobą oba składniki (3).

Wyciśnijcie sok z cytryny (4) i dodajcie go do mieszanki majonezu z keczupem (5). Do smaku dodajcie pieprz (6).

Do przygotowania koktajlu użyłam surowe krewetki mrożone w pancerzykach. Po rozmrożeniu, krewetki należy oczyścić z pancerzy (7). Zagotujcie wodę, dodajcie krewetki i gotujcie je przez 2 minuty (8). Następnie krewetki wyjmijcie z wody i pozostawcie do wystudzenia (9).

Na dnie każdej muszelki umieśćcie odrobinę przygotowanego dressingu (10). Najlepiej używać rękawa cukierniczego lub lejka wykonanego z papieru  do pieczenia lub papieru śniadaniowego. Do każdej muszelki włóżcie krewetkę (11) pokryjcie ją całkowicie dressingiem (12). Gotowe. Krewetki podawajcie schłodzone.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Cudownie wyglądają krewetki podane w muszelkach, jeśli jednak nie posiadacie muszelek możecie koktajl podać na liściach sałaty.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE