W menu bufetu z przystawkami i przekąskami nie powinno zabraknąć dobrego koktajlu z krewetek. Oto klasyczna wersja, która bardzo dobrze się sprawdza podczas imprez. Przygotowanie tej przekąski jest bardzo łatwe i wymaga niewiele czasu, a oko cieszy sposób podania krewetek w muszelkach. Głównym składnikiem są oczywiście krewetki. Jeśli decydujecie się na przygotowanie dania z tym skorupiakiem w roli głównej, należy się upewnić, że dysponujecie dobrym produktem. W tapendowej terminologii takie krewetki określam mianem " kurczaków morskich" co oznacza, że krewetka charakteryzuje się dobrą jakością mięsa. W opozycji znajdują się krewetki, które nawet po ugotowaniu sprawiają wrażenie przeźroczystych, z kolei ich konsumpcję można porównać z wrażeniami jakie dostarcza chrupanie kukurydzy. Odradzam. Dressing koktajlu wykonany jest na bazie majonezu z dodatkiem keczupu oraz soku z cytryny. Dobierając proporcje podanych składników należy kierować się własnym smakiem. Koktajl przed podaniem należy schłodzić w lodówce.
Do miseczki, w której będzie przygotowywany dressing, dodajcie majonez (1). Do majonezu dodajcie keczup (2) i wymieszajcie z sobą oba składniki (3).
Wyciśnijcie sok z cytryny (4) i dodajcie go do mieszanki majonezu z keczupem (5). Do smaku dodajcie pieprz (6).
Do przygotowania koktajlu użyłam surowe krewetki mrożone w pancerzykach. Po rozmrożeniu, krewetki należy oczyścić z pancerzy (7). Zagotujcie wodę, dodajcie krewetki i gotujcie je przez 2 minuty (8). Następnie krewetki wyjmijcie z wody i pozostawcie do wystudzenia (9).
Na dnie każdej muszelki umieśćcie odrobinę przygotowanego dressingu (10). Najlepiej używać rękawa cukierniczego lub lejka wykonanego z papieru do pieczenia lub papieru śniadaniowego. Do każdej muszelki włóżcie krewetkę (11) pokryjcie ją całkowicie dressingiem (12). Gotowe. Krewetki podawajcie schłodzone.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Cudownie wyglądają krewetki podane w muszelkach, jeśli jednak nie posiadacie muszelek możecie koktajl podać na liściach sałaty.