![]() |
Zapraszam na przepis na ośmiorniczki duszone w sosie własnym. Danie uzupełniają ziarna ciecierzycy. Jest to bardzo wyborny przepis, który mogę szczerze polecić do wypróbowania. Do przygotowania przepisu użyte zostały małe ośmiorniczki baby oraz ciecierzyca konserwowana wraz z wodą w której została zakonserwowana.
Do sosu, w którym są gotowane ośmiorniczki, w celu uzyskania morskiego aromatu dania, zostały dodane fileciki serdeli czyli anchois, które podczas gotowania całkowicie się rozpuszczają. Dodatkowo do sosu zostały dodane również: kapinka białego wina, aromatyczne igiełki rozmarynu i płatki pikantnej papryki. Papryka została dodana nie po to aby danie było ostre, ale po to aby było bardziej wyraziste w smaku. W takiej kompozycji aromatów mięciutkie ośmiorniczki smakują bardzo wybornie. Polecam.
![]() |
![]() |
![]() |
Zacznijmy od czosnku, który musicie obrać z łupin i każdy zębek musicie lekko zgnieść ręką lub nożem (1). Morski smak dania gwarantują fileciki anchois, pokrójcie je na mniejsze kawałki (2). Rozgrzejcie oliwę i dodajcie czosnek (3). Po zaaromatyzowaniu oliwy, czosnek usuńcie lub pozostawcie do końca przygotowywania dania.
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie anchois oraz wodę, po to aby anchois się rozpuściły (4). Jeśli lubicie dania lekko pikantne dodajcie również płatki chili (5). Jeśli używacie mrożonych ośmiorniczek, wystarczy je odmrozić i opłukać w zimnej wodzie (6), z kloi jeśli używacie ośmiorniczek świeżych musicie je oczyścić. Instrukcja jak oczyścić ośmiorniczki znajduje się TUTAJ.
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie na patelnię ośmiorniczki (7), dodajcie również wino (8). Pod wpływem temperatury, ośmiorniczki zaczynają się skręcać w charakterystyczny kształt (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Ośmiorniczki należy dusić do miękkości, dlatego potrzebne jest sporo płynu, tak więc dodajcie jeszcze ¾ szklanki zwykłej wody oraz wodę w której zakonserwowana jest ciecierzyca (10). Ośmiorniczki gotujcie pod przykryciem (11). W między czasie dodajcie do sosu rozmaryn (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy ośmiorniczki będą miękkie dodajcie ciecierzycę (13) oraz natkę pietruszki (14). Doprawcie sos solą i pieprzem oraz zredukujcie sos. Gotowe (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję