Zapraszam na nowy przepis na “napój bogów”. Tym razem jest to krem limoncello. W odróżnieniu od nalewki Limoncello, którą już wcześniej Wam demonstrowałam, krem – jest gęsty; trochę jak mleko kondensowane. Przepis jest oczywiście łatwiutki, jedyne co, to należy odczekać 2-3 tygodnie, aby skórki cytrynowe oddały swój aromat spirytusowi.
Przepis przygotowuje się z dodatkiem mleka i śmietany 30 % W przypadku tego pierwszego musicie nabyć mleko o przedłużonym terminie do spożycia 6- 12 miesięcy. Zazwyczaj ten rodzaj mleka jest pakowany jest w kartony. Z kolei wybierając śmietankę, przeczytajcie jej skład. Ponieważ nie będziemy robić bitej śmietany, zatem wybierajcie śmietanę bez stabilizatorów. Taką śmietanę znajdziecie w sklepowej lodówce.
Likier ma smak cytrynowy z łagodną nutą wanilii. Można go długo przechowywać w lodówce i najlepiej smakuje właśnie dobrze schłodzony. Kieliszek tego likieru polecam zamiast tradycyjnego deseru. Przepis gorąco polecam i zapraszam na jego szczegóły.
Cytryny sparzcie 2-3 krotnie zagotowaną wodą, aby pozbyć się konserwantów (1). Cytryny obierzcie z skórki i usuńcie z nich białe albedo (2). Tak przygotowane skórki włóżcie do słoika, dodajcie spirytus (3)
zakręćcie słoik wieczkiem i trzymajcie go w chłodnym miejscu przez 2-3 tygodnie (4). Po tym czasie oddzielcie płyn od skórek (5). Do garnka dodajcie mleko, śmietanę, skórki cytryny, cukier, ziarnka wanilii i rozkrojoną laskę wanilii (6). Zawartość doprowadźcie do zagotowania. Od czasu do czasu całość mieszajcie, aby nic się nie przypaliło. Wszystko pozostawcie do całkowitego wystudzenia.
Teraz na sitko połóżcie 2 warstwy gazy i przefiltrujcie płyn (7). Pozostałości dobrze odciśnijcie (8). Na koniec do mleka i śmietany dodajcie spirytus w którym moczyły się skórki i wszystko wymieszajcie (9). Tak przygotowany krem limoncello rozlejcie do wysterylizowanych butelek, zamknijcie je korkiem i pozostawcie je w chłodnym miejscu. Krem jest gotowy do konsumpcji od razu, ale najlepszy stanie się po kilku dniach, kiedy smaki się przegryzą.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję