PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-01-02

Krem Limoncello- crema di limoncello

Krem Limoncello- crema di limoncello
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 14 dni
Ilość porcji Ilość porcji: 2-3 butelki
 
Przeczytaj również: Marynowane sardynki

Zapraszam na nowy przepis na “napój bogów”. Tym razem jest to krem limoncello. W odróżnieniu od nalewki Limoncello, którą już wcześniej Wam demonstrowałam, krem – jest gęsty; trochę jak mleko kondensowane. Przepis jest oczywiście łatwiutki, jedyne co, to należy odczekać 2-3 tygodnie, aby skórki cytrynowe oddały swój aromat spirytusowi.
Przepis przygotowuje się z dodatkiem mleka i śmietany 30 % W przypadku tego pierwszego musicie nabyć mleko o przedłużonym terminie do spożycia 6- 12 miesięcy. Zazwyczaj ten rodzaj mleka jest pakowany jest w kartony. Z kolei wybierając śmietankę, przeczytajcie jej skład. Ponieważ nie będziemy robić bitej śmietany, zatem wybierajcie śmietanę bez stabilizatorów. Taką śmietanę znajdziecie w sklepowej lodówce.
Likier ma smak cytrynowy z łagodną nutą wanilii. Można go długo przechowywać w lodówce i najlepiej smakuje właśnie dobrze schłodzony. Kieliszek tego likieru polecam zamiast tradycyjnego deseru. Przepis gorąco polecam i zapraszam na jego szczegóły.   

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Cytryny sparzcie 2-3 krotnie zagotowaną wodą, aby pozbyć się konserwantów (1). Cytryny obierzcie z skórki i usuńcie z nich białe albedo (2). Tak przygotowane skórki włóżcie do słoika, dodajcie spirytus (3)

zakręćcie słoik wieczkiem i trzymajcie go w chłodnym miejscu przez 2-3 tygodnie (4). Po tym czasie oddzielcie płyn od skórek (5). Do garnka dodajcie mleko, śmietanę, skórki cytryny, cukier, ziarnka wanilii i rozkrojoną laskę wanilii (6). Zawartość doprowadźcie do zagotowania. Od czasu do czasu całość mieszajcie, aby nic się nie przypaliło. Wszystko pozostawcie do całkowitego wystudzenia. 

Teraz na sitko połóżcie 2 warstwy gazy i przefiltrujcie płyn (7). Pozostałości dobrze odciśnijcie (8). Na koniec do mleka i śmietany dodajcie spirytus w którym moczyły się skórki i wszystko wymieszajcie (9). Tak przygotowany krem limoncello rozlejcie do wysterylizowanych butelek, zamknijcie je korkiem i pozostawcie je w chłodnym miejscu. Krem jest gotowy do konsumpcji od razu, ale najlepszy stanie się po kilku dniach, kiedy smaki się przegryzą. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE