Oto kolejna propozycja menu wiosennego- pierogi z truskawkami, które można podać z posłodzonym jogurtem lub śmietaną oraz musem zrobionym ze świeżych truskawek.
Pierogi wykonałam ulubioną metodą czyli 100 g mąki na jedno jajko; aby ułatwić sobie pracę dodałam do ciasta ciepłą wodą w ilości ile mąka zabierze. Zerknijcie również na informacje na temat ciasta na pierogi- po lekturze, sami zdecydujecie jakie składniki chcecie używać.
Oprócz rąk pomocnym urządzeniem do zrobienia pierogów jest również maszynka do makaronu. Dzięki temu urządzeniu rozwałkowywanie ciasta przebiega naprawdę bardzo szybko, co oznacza, że zrobienie domowych pierogów z truskawkami zabiera minimum czasu. Ze 100 g mąki daje się wyprodukować około 10 sztuk pierogów. Resztki ciasta po wykrojeniu pierogów wystarczy zgnieść i znów przepuścić przez maszynkę. Nic się nie zmarnuje. Ilości składników musicie dobierać według potrzeb. Truskawki, które Wam pozostaną zmiksujcie na mus przy pomocy blendera i użyjcie je do okraszenia pierogów. Przepis polecam wielbicielom sezonowych pierogów, te z truskawkami są szczególne- po prostu są pyszne. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Z mąki zróbcie kopczyk, dodajcie sól, wybijcie jajko i dodajcie tyle letniej wody ile ciasto zabierze (1). Wyrabiajcie ciasto, aż stanie się jednolite (2). Ciasto włóżcie do woreczka, aby odpoczęło, w sensie wytworzyła się siatka glutenowa i ciasto stało się elastyczne. W tym czasie zróbcie farsz do pierogów z truskawkami. Umyte truskawki pokrójcie na kawałeczki, do smaku dodajcie cukier. Poczekajcie, aż truskawki puszczą sok (3).
Gotowe ciasto podzielcie na mniejsze kawałki, podsypcie je mąką i przepuście przez maszynkę do makaronu lub rozwałkujcie je przy pomocy wałka i wykrócjcie kółka przy pomocy szklanki lub pierścienia (4) (5). Na każdej porcji ciasta połóżcie przygotowane wcześniej truskawki, zważając aby oddzielić je od soku, który wypuściły (6) (7).
Sklejcie pierogi (8). Resztę truskawek zmiksujcie na mus (9). Jeśli chcecie możecie je dosłodzić. Polecam mus dosłodzić syropem cukrowym wykonanym z wody i cukru w proporcjach 1:2 Dzieki tej metododzie wystarczy napraw tylko odrobina syropu aby mus stał się słodki i nie zrobił się wodnisty. Gotowe pierogi dodajcie do wrzącej i osolonej wody. Gotujcie je do momentu kiedy wypłyną na wierzch.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję