![]() |
Nie wiem czy wiecie, że młode buraczki znakomicie sprawdzają się w postaci duszonej. Duszona botwinka, dobrze przyprawiona, jest fantastyczną przystawką do dań głównych. Z botwinką podałam duszoną na patelni doradę oraz smażone ziemniaki uperfumowane rozmarynem. Absolutna rozpusta.
Przygotowanie botwinki zajmuje około 20-30 minut. W tym czasie można przygotować zarówno ziemniaki jak i rybę.
Doradę przygotowałam w sposób najprostszy z możliwych, po oczyszczeniu, do brzucha ryby włożyłam gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku i udusiłam rybę na patelni z dodatkiem małej ilości oliwy wody i kapinki białego wina. Gotową rybę wyfiletowałam i czyste mięso podałam wraz z pozostałymi dodatkami. Polecam taki sposób serwowania ryb, dzięki któremu ryby można naprawdę polubić. Zerknijcie również na instrukcję jak filetować ryby. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie botwinki: na patelnię dodajcie oliwę, pokrojoną w kostkę cebulę (1) (2). Krótko duście cebulę, a następnie dodajcie oczyszczone młode buraczki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie odrobinę wody i kontynuujcie duszenie (4). Dodajcie pokrojony czosnek (5) oraz liście i łodygi botwinki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
W razie potrzeby dodajcie wodę (7). Patelnie przykryjcie pokrywką i duście botwinkę do momentu, kiedy łodygi będą miękkie (8). Zajmie Wam to około 20 minut. Do smaku doprawcie botwinkę kilkoma kroplami cytryny (9),
![]() |
![]() |
![]() |
solą oraz pieprzem do smaku (10). Na końcu zredukujcie wodę. Przygotowanie dorady: do brzucha oczyszczonej dorady włóżcie czosnek oraz rozmaryn (11) (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelnię dodajcie oliwę, ząbek czosnku oraz przygotowaną rybę (13). Dodajcie wodę oraz wino (14). Patelnie przykryjcie pokrywką i duście rybę przez około 10-15 minut, w zależności od wielkości ryby (15). W połowię tego czasu rybę obróćcie na druga stronę. Gotową rybę wyfiletujcie i podawajcie z przygotowaną duszoną botwinką i smażonymi ziemniakami- zerknijcie do przepisu.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję