PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-05-03

Szaszłyki z kurczakiem i dipem z cieciorki

Szaszłyki z kurczakiem i dipem z cieciorki
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1-2 h
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Makaron w sosie z krabami

Nie ma pogody na zrobienie ogrodowego grilla ? To nie problem. Kto ma patelnie do grillowania ten rządzi. Ja od lat używam patelnie żeliwne i od lat podkreślam, że są one niezniszczalne i niezawodne, nawet w niepogodę laugh Zerknijcie do kategorii Dania z Grilla.  
Dziś proponuję szaszłyki z kurczakiem i dipem z cieciorki.
Filety z piersi kurczaka pokroiłam w paski, zamarynowałam z dodatkiem bazylii oraz soku z cytryny. Dip wykonałam z konserwowanej ciecierzycy z dodatkiem kremowego jogurtu greckiego. Sos do grillowanych dań najlepiej jeśli jest wyrazisty w smaku. Ja dodałam min. chilli, czosnek i koncentrat pomidorowy. Na koniec dodałam odrobinę szczypiorku.
Szaszłyki z kurczakiem podałam z papryką z grilla oraz pieczarkami. W nocie mam pogodę i tak głaskałam się po brzuszku. Przepis jest intuicyjny. Kierujcie się Waszym smakiem w kwestii ilości składników. Zapraszam również na FILM z mojej kuchni. Skoro pogoda zrobiła w tym roku żarcik na Majówkę, ja zrobiłam również żarcik- taki kulinarno-muzyczny. Kto ma ochotę, niech założy słuchawki na uszy. Podsumowując: jestem bardzo zadowolona z tegorocznej Majówki. To był kolejny pyszny Grill kiss Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na szaszłyki
 
 
składniki na dip z ciecierzycy
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie filetów z kurczaka oraz marynaty: poszatkujcie bazylię. Filety z piersi kurczaka pokrójcie w paski. Do miski dodajcie bazylię, filety kurczaka, sok z cytryny (1) (2) (3),

oliwę oraz pieprz (4). Całość wymieszajcie i włóżcie do lodówki na 1—2 godziny (5). Przygotowanie dipu: do pojemnika blendera dodajcie konserwowaną ciecierzycę bez płynu ( lub prawie) w którym cicierzyca została zakonserowana (6).

Dodajcie ząbek czosnku, jogurt grecki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i chilli (7) (8) (9). Całość zmiksujcie.

Do gotowego dipu z ciecierzycy dodajcie szczypiorek (10). Wykonajcie szaszłyki z zamarynowanych filetów z kurczaka (11). Grillujcie szaszłyki z kurczakiem z obu stron (12)


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Podczas grillowania nie dociskajcie mięsa, ( nie będzie soczyste) ani nie próbujcie go odrywać od patelni. Nadejdzie taki moment, że mięso wraz z brązową grillowaną skórką samo się odklei od patelni.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE