Nie ma pogody na zrobienie ogrodowego grilla ? To nie problem. Kto ma patelnie do grillowania ten rządzi. Ja od lat używam patelnie żeliwne i od lat podkreślam, że są one niezniszczalne i niezawodne, nawet w niepogodę Zerknijcie do kategorii Dania z Grilla.
Dziś proponuję szaszłyki z kurczakiem i dipem z cieciorki.
Filety z piersi kurczaka pokroiłam w paski, zamarynowałam z dodatkiem bazylii oraz soku z cytryny. Dip wykonałam z konserwowanej ciecierzycy z dodatkiem kremowego jogurtu greckiego. Sos do grillowanych dań najlepiej jeśli jest wyrazisty w smaku. Ja dodałam min. chilli, czosnek i koncentrat pomidorowy. Na koniec dodałam odrobinę szczypiorku.
Szaszłyki z kurczakiem podałam z papryką z grilla oraz pieczarkami. W nocie mam pogodę i tak głaskałam się po brzuszku. Przepis jest intuicyjny. Kierujcie się Waszym smakiem w kwestii ilości składników. Zapraszam również na FILM z mojej kuchni. Skoro pogoda zrobiła w tym roku żarcik na Majówkę, ja zrobiłam również żarcik- taki kulinarno-muzyczny. Kto ma ochotę, niech założy słuchawki na uszy. Podsumowując: jestem bardzo zadowolona z tegorocznej Majówki. To był kolejny pyszny Grill Zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie filetów z kurczaka oraz marynaty: poszatkujcie bazylię. Filety z piersi kurczaka pokrójcie w paski. Do miski dodajcie bazylię, filety kurczaka, sok z cytryny (1) (2) (3),
oliwę oraz pieprz (4). Całość wymieszajcie i włóżcie do lodówki na 1—2 godziny (5). Przygotowanie dipu: do pojemnika blendera dodajcie konserwowaną ciecierzycę bez płynu ( lub prawie) w którym cicierzyca została zakonserowana (6).
Dodajcie ząbek czosnku, jogurt grecki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i chilli (7) (8) (9). Całość zmiksujcie.
Do gotowego dipu z ciecierzycy dodajcie szczypiorek (10). Wykonajcie szaszłyki z zamarynowanych filetów z kurczaka (11). Grillujcie szaszłyki z kurczakiem z obu stron (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Podczas grillowania nie dociskajcie mięsa, ( nie będzie soczyste) ani nie próbujcie go odrywać od patelni. Nadejdzie taki moment, że mięso wraz z brązową grillowaną skórką samo się odklei od patelni.