PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-07-18

Kurczak z cukinią w sosie z kurkumą

Kurczak z cukinią w sosie z kurkumą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji:
 
Przeczytaj również: Zapiekany dorsz z ziemniakami

Dziś mam propozycję prostego przepisu na kurczaka. Tym razem pokrojone w plastry filety z kurczaka podaję z cukinią. Ktoś może się zapytać- skąd ten dominujący żółty kolor sosu ? Otóż to jest kurkuma. Kurkuma oprócz żywego koloru charakteryzuje bardzo przyjemny, lekko pikantny smak. Dla urozmicenia  dania oraz jego tekstury dodałam cukinię. Dusiłam ją krótko, aby pozostała lekko chrupiąca.
Smakowity sos, polecam zbierać z talerza przy pomocy dobrego chleba lub polecam przygotować gotowane ziemniaki, a w wersji na bogato, zerknijcie na przepis na smażone ziemniaki na szybko z tymiankiem lub rozmarynem. Przepis polecam. Jest bardzo prosty, szybki w wykonaniu, aromatyczny i smaczny. Zapraszam na szczegóły.  

•Składniki•

 
składniki na sos
 
 
skkładniki dla kurczak
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sosu: na patelnię dodajcie oliwę oraz pokrojoną w plastry szalotkę (1). Duście szalotkę przez kilka chwil, aż stanie się miękka. Teraz dodajcie kurkumę i pokrojoną w grube kawałki cukinię – bez pestek (2) (3).

Dodajcie również wodę i duście całość pod przykryciem przez około 10 minut (4). Następnie zdejmijcie pokrywkę, zredukujcie sos i doprawcie go do smaku solą i pieprzem (5). Przygotowanie kurczaka: filety kurczaka pokrójcie na cienkie plastry. Na osobnej patelni dodajcie tłuszcz i usmażcie z obu stron filety (6).

Do smaku dodajcie sól i pieprz (7). Jeśli używacie możecie dla aromatu sosu dodać kapinkę białego wina (8). Do tak przygotowanego kurczaka dodajcie przygotowaną wcześniej cukinię i sos z kurkumą (9). Całość wymieszajcie. Kurczak z cukinią w sosie z kurkumą jest gotowy.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Z cukinii polecam wykroić gniazda nasienne, gdyż one najszybciej się gotują i stają się maziowate. W zależności od późniejszego sposobu wykorzystania cukinii, cukinię można przeciąć wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki usunąć gniazda z nasionami lub można pokroić cukinię wzdłuż na 4 części i z każdego kawałka przy pomocy noża wykroić gniazda.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE