Ananas. Owoc pochodzi z Południowej Ameryki. Obecnie jest rośliną uprawną, a największymi producentami ananasów jest Brazylia, Meksyk, Hawaje i Filipiny. Ananas posiada bardzo dobry żółty miąższ, który można spożywać na surowo oraz w postaci przetworzonej, najczęściej są to soki oraz plastry konserwowane w syropie cukrowym.
Owoce ananasa są źródłem witaminy C, A i B oraz związków mineralnych żelaza i wapnia.
Przed wykorzystaniem ananasa w przepisie kulinarnym, warto wiedzieć, że surowy owoc zawiera enzym który rozkłada białka żelatyny, co skutkuje tym, że jeśli na przykład w składzie mieszanki owoców, która zostanie użyta do dekoracji wierzchu ciasta, znajduje się również ananas i owoce zostaną polane galaretką, wówczas nie dojdzie do jej stężenia. Aby temu zapobiec należy używać ananasa w postaci konserwowanej ( z puszki) lub zneutralizować działanie enzymu przez kilkuminutowe gotowanie ananasa. Te same właściwości posiada również min. kiwi.
Ananasy wykorzystuje się zarówno do przygotowania deserów w tym do ciast, deserów owocowych i lodowych, jak również ananas jest bardzo popularny w przepisach wytrawnych. W tych przypadkach ananas najczęściej jest dodawany do dań wykonanych z drobiu i wieprzowiny, w których pełni funkcję kontrastującego smakiem i kolorem dodatku. Często ananasa można spotkać w ofercie polskich pizzerii. Jest on dodawany do pizzy pod wymowną nazwą „ Pizza Hawajska” .
Ananas uważany jest za afrodyzjak, szczególnie jeśli jest zaaromatyzowany przyprawami korzennymi oraz ananas jest podawany z białym winem.