![]() |
Oto przepis na najbardziej kruche ciasteczka na świecie. Przepis na kruche ciasteczka zaimportowałam prosto z Włoch. Od razu przechodzę do meritum. Ciastka wykonane są z ucieranego ciasta półkruchego- WOW !!
Do smaku, ciasto należy uperfumować. W tym kontekście polecam cukier waniliowy, esencję waniliową lub skórkę z cytryny lub pomarańczy. Tajemnicą kruchości ciastek jest mąka. W tym przypadku musicie się zaopatrzyć w mąkę najdelikatniejszą z możliwych. Nie musicie długo szukać- Basia oferuje typ mąki pszennej typ 405. Mąka jest leciutka jak piórko.
Skoro o stylu włoskim traktujemy, to bardzo ważny jest również wygląd ciasteczek. Zatem na modłę włoską wykonałam, w miarę możności, ciasteczka w kształcie całego alfabetu. Literę S zżarłam zaraz po upieczeniu. Bardzo dobrze wyszło “ U” “I” “O” oraz improwizowany kwiatek.
Ciastka są przesmaczne same w sobie. W wersji na na bogato- polecam dodać konfiturę owocową oraz polewę czekoladową oraz odrobinę cukru pudru. Oto najbardziej kruche ciasteczka na świecie, które pachną i wyglądają jak milion dolarów. Ilość ciastek zależy od waszej fantazji. Moje fantazje zmieściły się na jednej blasze do pieczenia. Jeśli macie większą rodzinę- sugeruję podwoić ilość składników.
Ciastka uformowałam przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Jeśli posiadacie szprycę cukierniczą, nie wahajcie się jej użyć. Do wykonanania przepisu użyłam min. Mąkę Tortową Extra Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu na bardzo kruche ciastka.
![]() |
![]() |
![]() |
Do wykonania przepisu potrzebujecie bardzo miękkie ciasto. Rozpocznijcie rozcierać masło dodając cukier puder (1) (2). Teraz kontynuując ucieranie dodajcie jajko (3),
![]() |
![]() |
![]() |
proszek do pieczenia, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną (4) (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Konsystencja gotowego ciasta (7). Przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego uformujcie ciasteczka (8) (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Ciasteczka możecie piec na blasze wyłożoną papierem do pieczenia lub na blasze bez papieru (10). Pieczenie: nastawicie piekarnik na 180 stopni. Ciastka muszą się piec przez 15-20 minut lub do momentu kiedy ładnie się zarumienią. Ciastka udekorujcie konfiturą owocową (11), polewą czekoladową (12) oraz cukrem pudrem.