Oto przepis na najbardziej kruche ciasteczka na świecie. Przepis na kruche ciasteczka zaimportowałam prosto z Włoch. Od razu przechodzę do meritum. Ciastka wykonane są z ucieranego ciasta półkruchego- WOW !!
Do smaku, ciasto należy uperfumować. W tym kontekście polecam cukier waniliowy, esencję waniliową lub skórkę z cytryny lub pomarańczy. Tajemnicą kruchości ciastek jest mąka. W tym przypadku musicie się zaopatrzyć w mąkę najdelikatniejszą z możliwych. Nie musicie długo szukać- Basia oferuje typ mąki pszennej typ 405. Mąka jest leciutka jak piórko.
Skoro o stylu włoskim traktujemy, to bardzo ważny jest również wygląd ciasteczek. Zatem na modłę włoską wykonałam, w miarę możności, ciasteczka w kształcie całego alfabetu. Literę S zżarłam zaraz po upieczeniu. Bardzo dobrze wyszło “ U” “I” “O” oraz improwizowany kwiatek.
Ciastka są przesmaczne same w sobie. W wersji na na bogato- polecam dodać konfiturę owocową oraz polewę czekoladową oraz odrobinę cukru pudru. Oto najbardziej kruche ciasteczka na świecie, które pachną i wyglądają jak milion dolarów. Ilość ciastek zależy od waszej fantazji. Moje fantazje zmieściły się na jednej blasze do pieczenia. Jeśli macie większą rodzinę- sugeruję podwoić ilość składników.
Ciastka uformowałam przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Jeśli posiadacie szprycę cukierniczą, nie wahajcie się jej użyć. Do wykonanania przepisu użyłam min. Mąkę Tortową Extra Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu na bardzo kruche ciastka.
Do wykonania przepisu potrzebujecie bardzo miękkie ciasto. Rozpocznijcie rozcierać masło dodając cukier puder (1) (2). Teraz kontynuując ucieranie dodajcie jajko (3),
proszek do pieczenia, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną (4) (5) (6).
Konsystencja gotowego ciasta (7). Przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego uformujcie ciasteczka (8) (9).
Ciasteczka możecie piec na blasze wyłożoną papierem do pieczenia lub na blasze bez papieru (10). Pieczenie: nastawicie piekarnik na 180 stopni. Ciastka muszą się piec przez 15-20 minut lub do momentu kiedy ładnie się zarumienią. Ciastka udekorujcie konfiturą owocową (11), polewą czekoladową (12) oraz cukrem pudrem.