![]() |
Trochę się chichram, ponieważ wizja tego mazurka dopadła mnie w nocy. Obmyśliłam, że mazurka wykonam z ciasta półkruchego, na upieczone ciasto wyleję lawę czekolady, a kiedy ta zastygnie wyłożę na mazurka warstwę cytrynowego kremu lemon curd. Najprawdopodobniej zasnęłam, ponieważ nie obmyśliłam w jaki sposób udekoruję wierzch mazurka. Powiem Wam prawdę. Na drugi dzień, podczas realizacji swojej wizji, odrzuciłam wszelkie fontanny i fajerwerki dekoracji z dwóch powodów- przede wszystkim nie lubię klimatu jarmarku, a drugi powód to ten, że niczego nie brakuje połączeniu ciasta półkruchego, czekolady i cytrynowego kremu. Cokolwiek by dodać to i tak to coś stanęłoby obok czyli stałoby się, mówiąc kolokwialnie, przysłowiową fontanną. Warto dodać również, że mało jest rzeczy które mogą stanąć w konkursie ze zdecydowanym w smaku lemon curd. Przychodzi mi na myśl tylko ostra papryka .
Ostatecznie, na powierzchni kremu postawiłam kilkanaście kropek ciepłej czekolady i rozprowadziłam je w kształt okręgów przy pomocy wykałaczki. W mojej subiektycznej opinii, mazurek cytrynowy z lemon curd to absolutny czad. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania kremu lemon curd. Możecie go przygotować nawet dzień wcześniej. Wystarczy, że gotowy krem umieścicie w lodówce, a na jego powierzchni umieścicie folię spożywczą. Z podanych w przepisie składników na ciasto- zróbcie ciasto półkruche. Dokładna instrukcja jak wykonać ciasto półkruche znajduje się TUTAJ. Ciasto rozwałkujcie i wyłóżcie nim posmarowaną masłem formę (1). Nagrzejcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez około 15 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawcie do wystudzenia. Z podanych składników wykonajcie polewę czekoladową (2). Ilość czekolady i śmietany możecie jeszcze zwiększyć, dzięki temu otrzymacie jeszcze grubszą warstwę czekolady. Dobrych rzeczy nigdy dość. Ciepłą czekoladą wysmarujcie wewnątrz powierzchnię mazurka (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy czekolada zastygnie rozsmarujcie na mazurku krem lemon curd (4) (5). Na kremie zróbcie kleksy ciepłej czekolady i rozprowadźcie je przy pomocy wykałaczki (6).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję