PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-03-14

Mazurek cytrynowy z Lemon Curd

Mazurek cytrynowy z Lemon Curd
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 24 cm
 
Przeczytaj również: Zapiekane naleśniki z ricottą i szpinakiem

Trochę się chichram, ponieważ wizja tego mazurka dopadła mnie w nocy. Obmyśliłam, że mazurka wykonam z ciasta półkruchego, na upieczone ciasto wyleję lawę czekolady, a kiedy ta zastygnie wyłożę na mazurka warstwę cytrynowego kremu lemon curd. Najprawdopodobniej zasnęłam, ponieważ nie obmyśliłam w jaki sposób udekoruję wierzch mazurka. Powiem Wam prawdę. Na drugi dzień, podczas realizacji swojej wizji, odrzuciłam wszelkie fontanny i fajerwerki dekoracji z dwóch powodów- przede wszystkim nie lubię klimatu jarmarku, a drugi powód to ten, że niczego nie brakuje połączeniu ciasta półkruchego, czekolady i cytrynowego kremu. Cokolwiek by dodać to i tak to coś stanęłoby obok czyli stałoby się, mówiąc kolokwialnie, przysłowiową fontanną. Warto dodać również, że mało jest rzeczy które mogą stanąć w konkursie ze zdecydowanym w smaku lemon curd. Przychodzi mi na myśl tylko ostra papryka wink.  
Ostatecznie, na powierzchni kremu postawiłam kilkanaście kropek ciepłej czekolady i rozprowadziłam je w kształt okręgów przy pomocy wykałaczki. W mojej subiektycznej opinii, mazurek cytrynowy z lemon curd to absolutny czad. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na lemon crud
 
 
składniki na polewę
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania kremu lemon curd. Możecie go przygotować nawet dzień wcześniej. Wystarczy, że gotowy krem umieścicie w lodówce, a na jego powierzchni umieścicie folię spożywczą. Z podanych w przepisie składników na ciasto- zróbcie ciasto półkruche. Dokładna instrukcja jak wykonać ciasto półkruche znajduje się TUTAJ. Ciasto rozwałkujcie i wyłóżcie nim posmarowaną masłem formę (1). Nagrzejcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez około 15 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawcie do wystudzenia. Z podanych składników wykonajcie polewę czekoladową (2). Ilość czekolady i śmietany możecie jeszcze zwiększyć, dzięki temu otrzymacie jeszcze grubszą warstwę czekolady. Dobrych rzeczy nigdy dość. Ciepłą czekoladą wysmarujcie wewnątrz powierzchnię mazurka (3).  

Kiedy czekolada zastygnie rozsmarujcie na mazurku krem lemon curd (4) (5). Na kremie zróbcie kleksy ciepłej czekolady i rozprowadźcie je przy pomocy wykałaczki (6).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Mazurka wykonałam w okrągłej formie do tarty. Możecie użyć formy prostokątnej czy kwadratowej na przykład o wymiarach zbliżonych do 24x 19 cm lub 21x 21 cm
  2. pamiętajcie, że gęstość kremu zależy od ilości mąki. W razie potrzeby rozmieszajcie dodatkową ilość mąki w odrobinie wody i dodajcie ją do kremu lemon curd podczas gotowania.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE