PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Bucatini all´amatriciana

bucatini all´ amatriciana z boczkiem w sosie pomidorym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Smażone pieczarki

Bucatini all' amatriciana lub jak mówią Rzymianie bucatini alla matriciana to jedno i to samo danie. Sos należy do wielkich klasyków kuchni włoskiej, co oznacza tyle, że aby być w zgodzie z tradycją wskazanym jest aby używać tradycyjnych składników oraz przestrzegać procedury przygotowywania sosu. W każdym przypadku sprawa się komplikuje, ponieważ to co jest niesamowite w tradycji kulinarnej Półwyspu Apenińskiego, to fakt, że każdy jego mieszkaniec ma swój wyrobiony pogląd na procedurę wykonania sosu. Z kolei dyskusje czy powinno się użyć cebulę lub czosnek lub jedno i drugie, albo żadnego z nich mogą,  toczyć się mogą pomiędzy Włochami od rana do wieczora. Spory wynikną również przy omawianiu właściwych dla sosu gatunków pomidorów czy kwestii użycia wina. Podsumowując: kilka składników, a dyskusje toczą się od stuleci. W przepisie bardzo często używane jest wędzone świńskie podgardle. W Polsce podgardle oferują tylko wyspecjalizowane sklepy z włoskimi produktami, zatem z przyczyn oczywistych, podgardle należy zastąpić wędzonym boczkiem wieprzowym. W tym miejscu warto wspomnieć, iż korzenie dania, w sensie receptury sosu, pochodzą z miejscowości Amatrice z rejonu Lacjum. W późniejszych czasach danie zostało zaimportowane przez Rzymian, którzy traktują je również jako typowe danie kuchni rzymskiej. Pierwotnie do sosu używano spaghetti, z czasem sos amatriciana zaczęto łączyć z makaronem bucatini, czyli swoiste „spaghetti z dziurką” To połączenie obecnie jest najbardziej spotykane w kuchni włoskiej.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sosu rozpocznijcie od rozgrzania oliwy (1). Pokrójcie w kostkę boczek (2) i przesmażcie go na oliwie (3).   

Gotowy, przesmażony na rumiano boczek usuńcie z patelni (4). Pokrójcie w kostkę (5) cebulę i dodajcie ją do tłuszczu, który pozostał na patelni (6).   

W zależności od upodobań, dodajcie teraz płatki papryki (7). Zeszklijcie cebulę (8) i dodajcie pomidory (9). Gotujcie tak długo aż sos sie zredukuje i stanie się gęsty.

Teraz dodajcie przygotowany wcześniej boczek (10). Zetrzyjcie ser pecorino (11) i dodajcie go również do sosu (12).

Oto sos. Powinien mieć taką konsystencję (13). Spróbujcie i doprawcie solą oraz pieprzem. Ugotujcie makaron bucatini według instrukcji na opakowaniu (14) i wymieszajcie go z sosem (15). Gotowe.
 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast sera Pecorino Romano możecie użyć sera Parmezan.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE