PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

makaron

Zobacz przepisy zawierające: makaron

Makaron
 

Spaghetti, penne, rigatoni, buccatini, orichiette, fusilli, tagliatelle, tagliolini, tortellini, ravioli, gnocchi, capeletti, lasagne to tylko niektóre przykłady nazw popularnych makaronów. Makaron jest tani, makaron jest pyszny, makaron można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Makaron wykonuje się z mąki, wody i jajek. Do wyboru mamy makaron świeży i makaron suszony. Makaron suszony wykonany z mąki semoliny zawiera mało skrobi, dlatego makaron się nie klei i można bez problemu ugotować go al dente. Świeży makaron fantastycznie wchłania sosy, do których dodawana jest śmietana lub ser. Makaron suszony wspaniale wybrzmiewa w sosach pomidorowych oraz w sosach wykonanych na bazie ryb i owoców morza. Nie ma jednak żadnych pisanych reguł, za to jest duże pole do eksperymentowania. Nazwa makaronu wiele mówi o jego wyglądzie. Orecchiette to uszka, conchiglie to muszelki, vermicelli to robaczki, farfalle to motylki, linguine to języczki.

Kształt makaronu determinuje jego zdolność do zatrzymywania sosu. Niektóre sosy tradycyjnie łączone są z określonymi rodzajami makaronów na przykład Penne Arrabbiata, czyli makaron rurki w ostrym sosie pomidorowym czy Bucatini all`amatriciana czyli spaghetti z dziurką w sosie pomidorowym z boczkiem z serem pecorino. W dużej jednak mierze o wyborze makaronu decydują osobiste upodobania. Ja na przykład nie wyobrażam sobie makaronu fusilli z sosie gorgonzola, tylko dlatego, że przeszkadza mi ilość sosu, która zbierze  się w spiralce tego makaronu. Inna jednak osoba może uznać tę niebywałą zdolność fusilli do zatrzymywania sosu za jego zaletę.

Oprócz klasycznego makaronu, dostępne w handlu makarony wykonane są również z ciasta z mąki gryczanej, kukurydzianej, ryżowej sojowej. Poza tym do makaronów dodawane są zmielone zioła, pomidory, barwnik mątwy ( czarny makaron) bazylia, szpinak i inne warzywa, na przykład dynia. Co roku jesienią obowiązkowo wykonuję gnocchi z puree z dyni. Kluseczki aromatyzuję gałką muszkatołową, cynamonem i pieprzem. Jeśli jesteście ciekawi, jak wykonuje się gnocchi dyniowe zajrzyjcie TUTAJ.

Wiecie co jest sekretem dobrego dania z makaronu- otóż najpierw należy ugotować sos, a kiedy sos już jest gotowy, możecie wziąć się za gotowanie makaronu.     

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE