Spaghetti, penne, rigatoni, buccatini, orichiette, fusilli, tagliatelle, tagliolini, tortellini, ravioli, gnocchi, capeletti, lasagne to tylko niektóre przykłady nazw popularnych makaronów. Makaron jest tani, makaron jest pyszny, makaron można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Makaron wykonuje się z mąki, wody i jajek. Do wyboru mamy makaron świeży i makaron suszony. Makaron suszony wykonany z mąki semoliny zawiera mało skrobi, dlatego makaron się nie klei i można bez problemu ugotować go al dente. Świeży makaron fantastycznie wchłania sosy, do których dodawana jest śmietana lub ser. Makaron suszony wspaniale wybrzmiewa w sosach pomidorowych oraz w sosach wykonanych na bazie ryb i owoców morza. Nie ma jednak żadnych pisanych reguł, za to jest duże pole do eksperymentowania. Nazwa makaronu wiele mówi o jego wyglądzie. Orecchiette to uszka, conchiglie to muszelki, vermicelli to robaczki, farfalle to motylki, linguine to języczki.
Kształt makaronu determinuje jego zdolność do zatrzymywania sosu. Niektóre sosy tradycyjnie łączone są z określonymi rodzajami makaronów na przykład Penne Arrabbiata, czyli makaron rurki w ostrym sosie pomidorowym czy Bucatini all`amatriciana czyli spaghetti z dziurką w sosie pomidorowym z boczkiem z serem pecorino. W dużej jednak mierze o wyborze makaronu decydują osobiste upodobania. Ja na przykład nie wyobrażam sobie makaronu fusilli z sosie gorgonzola, tylko dlatego, że przeszkadza mi ilość sosu, która zbierze się w spiralce tego makaronu. Inna jednak osoba może uznać tę niebywałą zdolność fusilli do zatrzymywania sosu za jego zaletę.
Oprócz klasycznego makaronu, dostępne w handlu makarony wykonane są również z ciasta z mąki gryczanej, kukurydzianej, ryżowej sojowej. Poza tym do makaronów dodawane są zmielone zioła, pomidory, barwnik mątwy ( czarny makaron) bazylia, szpinak i inne warzywa, na przykład dynia. Co roku jesienią obowiązkowo wykonuję gnocchi z puree z dyni. Kluseczki aromatyzuję gałką muszkatołową, cynamonem i pieprzem. Jeśli jesteście ciekawi, jak wykonuje się gnocchi dyniowe zajrzyjcie TUTAJ.
Wiecie co jest sekretem dobrego dania z makaronu- otóż najpierw należy ugotować sos, a kiedy sos już jest gotowy, możecie wziąć się za gotowanie makaronu.