Po raz kolejny polecam Wam mój sposób na rybę. Powiem wprost- ryba została ugotowana. Wyobrażam sobie jakiem rozczarowaniem jest dla Was ta informacja. Proponuję jednak, aby rzucić okiem na przepis i procedurę, a jeśli się odważycie i ugotujecie rybę według moich wskazówek, to gwarantuję że będziecie się głaskać po brzuchu. Moje ulubione kolacje to te, kiedy na talerzu znajduje biały filet ryby ( bez ości i skóry) w aromatycznym i aksamitnym sosie w towarzystwie warzyw. Aby nie popaść w rutynę, ani nudę często zmieniamy składniki. Tym razem w roli głównej, obok ryby, wystąpiły szalotki oraz oliwki kalamata. Oliwki kalamata, to odrębna odmiana oliwek, która nie ma nic wspólnego z czarnymi oliwkami. Według mnie jest to najlepszy rodzaj oliwek jaki istnieje- świetne same w sobie oraz w połączeniu z innymi składnikami. To właśnie oliwki kalamata są charakterystycznym składnikiem sałatki greckiej. Aby było całkowicie rozpustnie, całość dopełniły smażone ziemniaki na szybko. Cały przepis na ziemniaki znajduje się TUTAJ. Pyszne danie, polecam je skopiować
Przygotowanie przepisu jak zwykle należy rozpocząć od przygotowania składników. Cytrynę sparzcie gorącą wodą, po to aby usunąć z niej wszystkie środki konserwujące. Następnie odkrójcie trzy lub cztery plasterki (1). Szalotki obierzcie z łupin i przekrójcie je wzdłuż na połówki (2). Pomidory koktajlowe lub daktylowe również tylko przekrójcie na pół (3).
Doradę starannie musicie oczyścić, w tym zeskrobać z niej łuski. W brzuchu dorady umieśćcie teraz gałązkę świeżego lub mrożonego rozmarynu (4) oraz ząbek czosnku obrany z łupiny (5). Na patelnię dodajcie oliwę (6).
Do ciepłej oliwy dodajcie ząbek czosnku (7), przygotowane pomidory (8) i oliwki (9).
Sos. Aby powstał aromatyczny sos oraz aby nie dopuścić do usmażenia się warzyw dodajcie połowę ilości wina i poczekajcie aż wino częściowo wyparuje (10). Do smaku dodajcie sól (11) oraz pierz (12).
Teraz dodajcie plastry cytryny (13) oraz gorącą wodę (14). W ten sposób nie zahamujcie procesu duszenia warzyw. Na koniec dodajcie szalotki (15).
Całość przykryjcie i duście około 10 minut (16). Teraz dodajcie kapary (17). Wszystkie warzywa przesuńcie na boki patelni, tak aby zrobić miejsce na położenie ryby (18).
Dodajcie resztę wina (19) i ponownie przykryjcie patelnię pokrywką (20). Ryba powinna się gotować około 10 minut. W połowie tego czasu musicie rybę przełożyć na drugą stronę (21). Ugotowaną rybę teraz musicie wyfiletować. Instrukcję krok po kroku, jak wyfiletować rybę znajdziecie TUTAJ. Sos który pozostał na patelni zredukujcie do aksamitnej konsystencji i polejcie nim filety. Do filetów dodajcie również szalotki, oliwki i kapary.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję