PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Zupa Minestrone- kuchnia włoska

Zupa Minestrone
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Makaron z boczkiem

Minestrone, takim terminem określa się we Włoszech zupy jarzynowe. Nie istnieje jakiś sztywno określony przepis na zupę Minestrone, z pewnością powinna być to zupa wykonana na bazie warzyw, najlepiej sezonowych. Moja lekka zupa Minestrone posiada mięsną wkładkę w postaci boczku. Do wykonania zupy użyłam popularne składniki, takie jak seler naciowy, pomidory, biała fasola, ziemniaki, które znajdą się bardzo często w garnku Minestrone włoskiej gospodyni. Dodałam też popularny we Włoszech rozmaryn. Kierując się własnym gustem, dodałam również kilka płatków pikantnej i za razem rozgrzewającej papryki. Dzięki małym pomidorkom daktylowym, zupa zyskała świeży akcent. Gdzieś bardzo daleko w tle pojawia się nuta rozmarynu. Ugotowanie Minestrone nie wymaga długiego czasu. Pyszną zupę, wliczając w to czas na przygotowanie warzyw, można przygotować w ok. 40 minut. Zupa Minestrone jest właściwą propozycją na obiad i nawet na lekką kolację. Obowiązkowo z kawałkiem chleba. Kto lubi zjeść zupę na sposób włoski musi koniecznie posypać Minestrone startym serem parmezan. Serdecznie polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Proponuję najpierw przygotować pomidorki koktajlowe, czyli usunąć z nich skórę. W tym celu przy pomocy noża wykonajcie na szczycie pomidora nacięcie w kształcie krzyża (1) i pomidory zalejcie wrzątkiem (2). Po 1 minucie zacznijcie usuwać skórki z pomidorów (3).

Poszatkujcie igiełki rozmarynu (4). Wędzony boczek pokrójcie w kostkę (5) i przesmażcie go przez chwilę na odrobinie oleju (6).

Na pozostałym tłuszczu przesmażcie pomidory (7). Smażenie pomidorów nie powinno trwać dużej niż 1 minutę (8). Do garnka nalejcie zimnej wody, dodajcie do niej cebulę pokrojoną na grube talarki, pokrojony seler naciowy liście laurowe, ziele angielskie i ziemniaki. Do smaku dodajcie sól i płatki chili. Całość zagotujcie (9).

Przykryjcie zupę pokrywką i gotujcie prawie do miękkości warzyw. Następnie Dodajcie sos z fasolki (10), który spowoduje, że zupa się zagęści oraz dodajcie rozmaryn (11). Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajcie do zupy przygotowany wcześniej boczek (12).

Dodajcie również fasolkę (13) oraz pomidory (14) (15). Spróbujcie czy zupa jest dostatecznie przyprawiona i podawajcie pyszną zupę.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE