![]() |
Czysta zupa pomidorowa z lanymi kluskami jest jedną z moich ulubionych zup. Przygotowuję ją zawsze na bazie wywaru drobiowego, który zazwyczaj gotuję na skrzydełkach z mnóstwem warzyw. Tak przygotowany wywar jest bardzo dobry i w zasadzie to on przesądza o smaku zupy. Więcej informacji na temat wywarów możecie przeczytać TUTAJ. Pomidorowy aromat osiągam w sposób najprostszy z możliwych- po prostu dodaję do wywaru koncentrat pomidorowy. W mojej opinii czysta zupa pomidorowa najlepiej komponuje się z delikatnymi lanymi kluseczkami. Jak się za przekonacie, wykonanie lanych kluseczek nie nastręcza żadnych trudności. Można je wykonać 2 rękoma, choć długo żyłam w przekonaniu, że przydałaby się jeszcze trzecia ręka. Sami zobaczcie dlaczego
![]() |
![]() |
![]() |
Ugotujcie wywar (1). Szczegółowe informację jak wykonać wywar znajdziecie TUTAJ. Do gotowego wywaru dodajcie koncentrat pomidorowy (2) i zagotujcie zupę. Do smaku dodajcie mielony pieprz (3), możecie dodać również kilka kropel cytryny.
![]() |
![]() |
![]() |
Lane kluski. Do kubka wybijcie jajka, dodajcie mąkę (4) oraz szczyptę soli (5). Całość wymieszajcie łyżką jak kogiel- mogiel. Kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza, oznacza to, że masa jest już ubita i napowietrzona, czyli gotowa (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Woreczek foliowy umieśćcie w szklance i przełóżcie masę do woreczka (7). Szklanka zastępuje Wam trzecią brakującą rękę. Zagotujcie wodę, dodajcie sól. Odetnijcie narożnik woreczka (8). Rozpocznijcie wlewanie masy na wrzącą wodę, zamieszajcie- po dwóch minutach kluseczki są już gotowe (9). Teraz wystarczy tylko dodać kluseczki do zupy.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Do porcji zupy pomidorowej z kluseczkami polecam dodać pokrojoną w talarki marchew oraz natkę zielonej pietruszki.
Czym masa na kluseczki będzie gęściejsza tym kluseczki będą grubsze.
W przypadku zup czystych kluseczki raczej nalewa się na wrzątek, możecie jednak nalewać kluseczki bezpośrednio na zupę.