Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na ciasto drożdżowe, który polecam używać kiedy będziecie mieć ochotę na placek drożdżowy z owocami i kruszonką. Przepis jest rodzinny, otrzymałam go od mojej mamy, ta z kolei od swojej siostry. Przepis ma swoją historię i mój osobisty wkład, polegający na tym, że przez 40 lat marudziłam mojej mamie, że ciasto jest zbyt wysokie i żadne usta go nie obejmują. Wyzwaniem dla mojej mamy było zmodyfikowanie przepisu. Najważniejsze, to podjąć ryzyko i zabrać się do dzieła, a to że czekałam 40 lat na nowy przepis…. szczerze powiedziawszy zleciało, że nawet się nie obejrzałam. Modyfikacja przepisu dokonana przez moją mamę polega na zredukowaniu wszystkich składników, oprócz składników na kruszonkę, o 50 % W rezultacie ciasto drożdżowe ma przyjazną wysokość wynosząca około 4 cm przy blasze o wymiarach 40x 24 cm. Zaletą przepisu jest również to, że ciasto drożdżowe samo się robi, czyli fermentuje, rośnie i jednocześnie odpoczywa, czyli po prostu garuje. Zapraszam na szczegóły tego garowania. Zobaczcie również wideo tego przepisu w wersji z brzoskwiniami.
Pamiętajcie, że najważniejszą sprawą w tym przepisie jest kolejność dodawania składników. Tak więc do miski dodajcie najpierw pokruszone świeże drożdże (1). Następnie dodajcie cukier (2) oraz wybijcie i dodajcie jaja (3).
Teraz dodajcie letnie mleko (4) oraz olej (5). Mąkę przesiejcie, aby została napowietrzona i dodajcie ją do pozostałych składników (6).
Na samym końcu jeszcze tylko szczypta soli (7) i całość można przykryć talerzem lub ręcznikiem i odstawić do garowania na 90 minut (8). Po tym czasie ciasto będzie wyglądało jak na powyższej wizualizacji (9).
Teraz wyróbcie ciasto do połączenia się składników przy pomocy robota z zamontowanym hakiem. Zajmie Wam to około 3-5 minut (10). Możecie ciasto wymieszać również przy pomocy łyżki. Gotowe ciasto wyłóżcie na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadźcie je równomiernie na całej jej powierzchni (11). Teraz dodajcie owoce. Ja użyłam domowej konfitury mojej mamy z czarnej porzeczki (12).
W czasie kiedy ciasto garuje zróbcie kruszonkę, czyli wszystkie składniki kruszonki włóżcie do półmiska i rozetrzyjcie je dłońmi do momentu, kiedy uformują się kuleczki (13). Teraz kruszonkę dodajcie na wierzch ciasta (14). Nastawcie piekarnik na 150 stopni z funkcją termoobiegu. Ciasto drożdżowe musi się piec przez 30-40 minut (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Jajka do wykonania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.
Zamiast porzeczek możecie użyć rabarbaru. Rabarbar obierzcie ze skórki, pokrójcie na kawałki, zasypcie cukrem i przesmażcie do momentu kiedy puści sok, a następnie odsączony z soku rabarbar dodajcie do ciasta. Jeśli wolicie rabarbar w wersji kwaśnej, wówczas po prostu obierzcie go ze skórki, pokrójcie na kawałki i dodajcie do ciasta. Kawałeczki rabarbaru można również wcisnąć do środka ciasta. Możecie użyć również truskawek. Truskawki wystarczy tylko umyć, większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki i dodać na wierzch ciasta.