Jak już wiecie duet jajka i tuńczyka tworzy małżeństwo idealne. Kto ma wątpliwości wystarczy, że przypomni sobie smak klasycznej Sałatki Nicejskiej.
Przygotowując przepis na faszerowane jajka sięgnęłam po to klasyczne połączenie. Do przygotowania przepisu użyłam soczystych kawałków tuńczyka w oliwie oraz przygotowałam aromatyczną posypkę z bułki tartej aromatyzowanej czosnkiem i natką zielonej pietruszki. Aromatyzowaną pierzynkę wykorzystuję nader często, praktycznie wykorzystuję ją do większości warzyw, które zapiekam. Zerknijcie na przepis na zapiekane pieczarki. Idąc tym szlakiem przygotowałam jajka faszerowane. Przepis jest łatwiutki. Wystarczy ugotować na twardo jajka, zrobić farsz z żółtek i tuńczyka z dodatkiem pietruszki, soli oraz pierzu, nafaszerować połówki jajek, pokryć je posypką i umieścić w piekarniku pod grillem. Czas gotowania jajek to 8 minut od momentu zagotowania wody. Czas grillowania to 4 minuty. Reszta czynności nie powinna Wam zabrać więcej niż 10 minut. Oznacza to, że na wykonanie przepisu potrzebujecie 22 minuty. Co wy na to ? Zapraszam na szczegóły przepisu.
Jajka ugotujcie na twardo. 7-8 minut od momentu zagotowania się wody. Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek i przekrójcie na pół. Przygotowanie farszu: z każdej połówki jajka wyjmijcie żółtko (1). Dodajcie tuńczyka wraz z oliwą (2). Dzięki oliwie temu farsz nie będzie suchy. Dodajcie natkę poszatkowanej zielonej pietruszki (3),
oraz sól i pieprz do smaku (4). Przy pomocy widelca rozetrzyjcie składniki (5). Jeśli chcecie otrzymać idealnie gładką masę, użyjcie blendera. Przygotowanie posypki: do bułki tartej dodajcie mały ząbek czosnku (6).
Dodajcie również pozostałe składniki czyli pietruszkę, sól oraz pieprz. Zwiążcie masę dodając oliwę (7). Każdą połówkę jajka napełnijcie farszem i dodajcie posypkę (8). Zapiekanie: na dno naczynia do zapiekanie dodajcie trochę oleju. przygotowane jajeczka włóżcie do naczynia (9). Nastawcie w piekarniku opcję GRILL. Przypiekajcie nafaszerowane jajka przez około 4 minuty lub do momentu kiedy posypka apetycznie się zabrązowi i stanie się chrupiąca.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Danie można przygotować wieczorem i przechować w lodówce do rana bez utraty wartości smakowych.