Polecam Wam mój przepis na kotlety mielone w zabielonym śmietaną sosie musztardowym. Kotlety mielone przygotowałam z mięsa wołowo- wieprzowego. Dla urozmaicenia kotletów dodałam do nich startą cukinię. Podsmażone kotlety dusiłam w bulionie. Użyłam bulion cielęcy. Wybór wywarów/ bulionów jest bardzo duży, a zatem można kierować się własnymi upodobaniami czy przyzwyczajeniem.
Do wykonania sosu musztardowego polecam użyć swoją ulubioną musztardę. Ilość musztardy zależy od indywidualnych upodobań.
Z ilości składników na kotlety mielone wyszło mi około 20 sztuk mielonych, z czego połowę przygotowałam w sosie musztardowym, a drugą połowę zrobiłam w sosie pomidorowym. Jeśli wszystkie kotlety chcielibyście przygotować w sosie musztardowym, ilość składników na sos musicie podwoić. Kotlety mielone w sosie musztardowym podałam z gotowanymi ziemniakami oraz z buraczkami z chrzanem. Głaskałam się po brzuszku. Zapraszam na przepis krok po kroku oraz na FILM z mojej kuchni.
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru oraz cebuli. Zatem cebulę obierzcie z łupin i wolno ją duście na oleju do momentu kiedy stanie się miękka. Pamiętajcie również o namoczeniu w mleku bułki. Do mięsa mielonego dodajcie cukinię startą na tarce (1). Teraz dodajcie do mięsa duszoną cebulę (2), odciśniętą z mleka bułkę (3),
natkę pietruszki, jajko, sól oraz pieprz (4). Wymieszajcie wszystkie składniki na kotlety mielone. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajcie tartą bułkę. Uformujcie kotlety, obtoczcie je w mące i usuńcie jej nadmiar (5). Na patelni rozgrzejcie olej. Przesmażcie krótko wszystkie kotlety mielone, a następnie usuńcie je z patelni (6).
Kotlety wyłóżcie na czystą patelnię. Dodajcie przygotowany bulion- w ilości do połowy wysokości kotletów (7). Pozostawcie część bulionu. Patelnię przykryjcie pokrywką i duście mielone kotlety przez 20 minut. Dodajcie musztardę i rozmiejszajcie ją w sosie. Do reszty bulionu dodajcie śmietanę oraz mąkę (8). Całość wymieszajcie i dodajcie do sosu. Użyjcie sitka, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Sos zredukujcie do kremowej konsystencji. Na koniec dodajcie poszatkowaną dymkę (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję