PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

miód

Zobacz przepisy zawierające: miód

Miód
 

Miód jest produktem naturalnym uzyskanym w wyniku przetworzenia przez pszczoły nektaru kwiatowego lub spadzi. Miód w przepisach kulinarnych ma bardzo szerokie zastosowanie. Praktycznie używa się go w każdej kategorii przepisów kulinarnych: do wyrobu pieczywa cukierniczego i piekarskiego, do przygotowania deserów, kanapek, do mięs, sałatek i sosów oraz dressingów. Miód już od starożytności ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości lecznicze. Dodawany do napojów i potraw wzmacnia organizm, poprawia naturalną odporność na choroby oraz infekcje. Dodatkowo wzmaga działanie wszystkich naturalnych środków leczniczych w walce z przeziębieniem. 

W zależności od surowca z którego powstał, miody dzielimy na:

  • Miody nektarowe, występujące w 7 miodowych odmianach: akacjowy, gryczany, koniczynowy, lipowy, rzepakowy, wrzosowy i wielokwiatowy.
  • Miody spadziowe. Spadź jest sokiem roślinnym przerobionym wpierw przez mszyce i czerwie, a następnie  przez pszczoły na miód.
  • Miody mieszane, utworzone z mieszaniny nektaru kwiatowego i spadzi.
 
•CIEKAWOSTKI•

Wszystkie produkty, powstałe nie w wyniku przetworzenia przez pszczoły nektaru kwiatowego lub spadzi są produktami miodopodobnymi.  Zgodnie z „Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych” nazwa „miód” może być używana tylko do oznakowania środka spożywczego który jest naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE