Oregano czyli lebiodka pospolita. Jest rośliną o bardzo charakterystycznym aromacie, który przede wszystkim jest wykorzystywany w tradycji kulinarnej południowej Europy. Oregano ma szczególna siłę pobudzenia apetytu zatem nawet największy niejadek w końcu ulegnie i zje to, co przed nim postawiono. Obowiązkowo oregano przyprawiana jest pizza margheritta.
Oregano może być dodawane do zarówno do dań przygotowanych na bazie ryb oraz mięsa. Ponadto oregano bardzo często wykorzystywane jest w przetworach, przede wszystkim do zaaromatyzowania zalew przetworów z pomidorów, bakłażana, karczochów iwielu innych warzyw. Oregano, jako przyprawa stosowana jest zarówno w postaci świeżej oraz suszonej. Oregano często wchodzi w skład ziołowych przypraw, między innymi popularnej mieszanki określanej mianem „ ziół prowansalskich”
Oregano posiada również właściwości lecznicze, działa wykrztuśne, dezynfekująco, moczopędne, przeciwskurczowo, wiatropędne i odtruwająco. Ponadto roślina zawiera witaminy K, A, E, mangan wapń, żelazo i błonnik pokarmowy.
W Średniowieczu panowało przekonanie, że gałązki oregano skutecznie chroniły przed skutkami rzuconych na kogoś czarów.