![]() |
Na kolorową przystawkę do obiadu, na kolację czy nawet na przyjęcie idealnie nadaje się pieczona papryka w postaci carpaccio bez skórki okraszona dodatkami. Jak usunąć skórkę z papryki dowiecie się TUTAJ. Obowiązkowo plastry tak przygotowanej papryki musicie polać oliwą, która paprykę zakonserwuje, sama zaś zostanie zaaromatyzowana tymi składnikami, które do carpaccio dodacie. Wybór macie bardzo duży, ja proponuje aby dodać na przykład plasterki czosnku, kuleczki kaparów, anchois oraz płatki parmezanu. Chcecie inną propozycję, nie ma problemu, dodajcie: plasterki świeżej ostrej papryki, natkę pietruszki i kawałeczki tuńczyka w oliwie. A co powiecie na ten zestaw: rukola, plasterki szynki parmeńskiej, płatki parmezanu i krem octu balsamicznego. Możecie zrobić wersję bardzo prostą, czyli na przykład dodać tylko poszatkowane czarne oliwki. Na pytanie z czym zestawiać paprykę w postaci carpaccio, moim zdaniem najlepiej z daniami z grilla. Rzućcie okiem na TEN przepis na piersi z kurczaka.
![]() |
![]() |
![]() |
A więc zabieramy się do wykonania carpaccio z papryki. Zakładam, że paprykę macie już upieczoną, zatem zdejmijcie z każdej papryki skórkę, usuńcie nasiona i szypułkę (1). W ten sposób otrzymacie czysty miąższ papryki, który teraz wystarczy podzielić na mniejsze plastry (2). Następnie wszystkie plastry umieśćcie w naczyniu/ talerzu, papryka będzie ślicznie wyglądać, jeśli przemieszacie kolory (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz polejcie paprykę oliwą (4). Nie żałujcie oliwy, lepiej, aby było jej więcej, aniżeli mniej. Dodatki: czosnek pokrójcie na cieniutkie plasterki (5). Anchois również proponuję pokroić na mniejsze kawałeczki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Rozmieście czosnek i anchois na plasterkach papryki (7). Całość oprószcie mielonym pieprzem (8) i dodajcie kuleczki kaparów (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz carapaccio skropcie delikatnie sokiem z cytryny (10). W tej postaci pozostawcie carapccio w lodówce na całą noc, tak aby smaki się przegryzły. Przed podaniem, przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw, zetnijcie płatki parmezanu (11) i dodajcie je do carpaccio (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
- Wg mnie do żadnej z przedstawionych propozycji dodatków nie musicie używać soli.
- Carpaccio można przechowywać w lodówce przez kilka dni.