Jaka jest najlepsza sałatka na świecie ? Oczywiście jest to ta sałatka, która nam smakuje. Chciałbym Wam opowiedzieć o ostatnim moim odkryciu, którym jest sałatka z melonem. Melon stanowi wisienkę na torcie- słodki, aromatyczny, soczysty i jędrny. Kontrapunktem jest baza składająca się z sałaty, pomidorów i czerwonej cebuli, skropiona ostrym dressingiem wykonanym z podstawowych składników sosu winegret jakimi są oliwa/olej, ocet winny, sól i pieprz. Bardzo miłym dodatkiem jest ogórek. W oryginale konsumowałam tę sałatkę z ogórkiem obranym z łupin, pokrojonym na plastry. W mojej wersji wybrałam ogórka w postaci ze skórą, ale pozbawionego pestek. Moim zdaniem górek tak potraktowany jest jest bardziej strawny, szczególnie jeśli występuje w duecie z pomidorami. A propos pomidorów. Koniecznie użyjcie słodkich pomidorów koktajlowych, a jeszcze lepiej będzie jeśli użyć pomidorów daktylowych. Te ostatnie są naprawdę słodziutkie i aromatyczne.
Podczas fotografowania sałatki docierały do mnie zapachy, które kazały mi zrobić tylko jedno- skończyć z pstrykaniem i zająć się konsumpcją. Sałatkę polecam zarówno jako samodzielne danie, jako starter oraz jako przystawkę. Coś niesamowitego. Na koniec chciałabym jeszcze napisać, że moja teoria, że to właśnie pasiaste melony zawierają pomarańczowe wnętrze, w dalszym ciągu się sprawdza - YUPI Przepis na sałatkę z melonem jest intuicyjny. Ilości składników zależą od potrzeb. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Umytą sałatę ułóżcie na talerzach (1). Dodajcie słodkie pomidorki przekrojone na pół i ogórki (2) (3).
Obraną z łupin czerwoną cebulę pokrójcie na bardzo cieniutkie pasterki i ułóżcie ją na sałacie (4). Teraz dodajcie dressing (5). Jego przygotowanie jest niezmiernie proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, w proporcjach wg gustu i smaku, i energicznie wymieszać łyżeczką tak aby powstała emulsja. Na koniec dodajcie kawałki melona bez skóry i bez pestek (6). Sałatka z melonem jest gotowa.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Na koniec dodałam szczypiór cebuli dymki. Fajnie