![]() |
Świąteczne menu proponuję wzbogacić o galaretkę w kształcie jajek. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty, gdyż do ich wykonania potrzebne są wydmuszki jaj, wywar warzywny lub mięsny oraz ulubione składniki, których spektrum jest ogromne. Polecam wziąć pod uwagę kawałeczki gotowanego mięsa, szynkę, żółty ser, groszek i kukurydzę konserwowaną, pomidory i na przykład natkę zielonej pietruszki. Producenci polecają do wywaru dodanie 10 g żelatyny na 500 ml płynu. Proponuję, aby ilość żelatyny podwoić, w przeciwnym wypadku zachodzi bardzo duże prawdopodobieństwo, że podczas obierania galaretki ze skorupek, jajka się uszkodzą lub nawet rozpadną. W zależności od ilości jajek musicie dobrać ilość składników. Pamiętajcie aby zrobić również tradycyjną galaretkę z kurczaka. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby wykonać wydmuszkę wystarczy zdecydowanie uderzyć w skorupkę jajka na przykład uchwytem noża kuchennego, pęknięte skorupki usunąć, i przez powstały otwór wylać zawartość jajka. Wydmuszki umyjcie oraz wyparzcie wrzątkiem (1). Wytypowane składniki pokrójcie na mniejsze kawałeczki i umieśćcie je wewnątrz skorupek (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Wydmuszki polecam umieścić w wytłoczkach (4). Przygotujcie wywar i dodajcie do niego żelatynę zgodnie z procedurą wskazaną przez producenta. Wywarem wypełnijcie wydmuszki (5). Galaretkę umieśćcie w lodówce, aby stężała, a następnie galaretkę obierzcie ze skorupki jak zwykłe ugotowane jajko (6).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję