Ciasto o wymownej nazwie Fale Dunaju dla mnie jest klasykiem domowych wypieków. Dwukolorowe ciasto z dodatkiem owoców pokrywa się wyśmienitym kremem i rozpustną warstwą czekolady. Pierwszy raz Fale Dunaju wykonywałam pod koniec lat 80-tych ubiegłego wieku i pamiętam, że ciasto tak wszystkim smakowało, że przez wiele weekendów pod rząd zajadaliśmy się tym deserem. Przepis na Fale Dunaju mam oczywiście zapisany w moim bardzo pożółkłym już zeszyciku. Z przyjemnością wróciłam do tego przepisu. Przepis ciut zmodyfikowałam- margarynę, zastąpiłam deficytowym w owych czasach masłem. Do kremu dodałam sok z cytryny. Kto nie wie, tego informuję, że cytryny, pomarańcza i banany przypływały do RP tylko w okolicach Bożego Narodzenia, a ich ilość nie wystarczała dla wszystkich. Takie to były czasy, ale nie zmienia to faktu, że i tak było pysznie, a przepis na Fale Dunaju jest tego dowodem.
Do przygotowania Fal Dunaju można wykorzystać wiśnie, agrest czy kwaśne jabłka. Ja użyłam mrożone porzeczki. Przepis przygotowałam dla formy o wymiarach 27 x 21 cm. Martwicie się, że nie macie takiej formy, nie martwcie się- wystarczy, że zapoznacie się z instrukcją dotycząca przeliczników form. Dzięki niej zrobicie tyle delicji ile Wam się zamarzy. Polecam serdecznie. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Ciasto: Pracę proponuję rozpocząć od roztopienia masła. Następnie rozbijcie jajka i oddzielcie białka od żółtek. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie je dodając po trochu cukier (1). Kontynuując ubijanie dodawajcie do masy żółtka (2). Teraz dodajcie zimne masło (3). Całość wymieszajcie.
Następnie dodajcie mąkę oraz proszek do pieczenia i energicznie wymieszajcie masę do połącznia się składników (4). Ja na tym etapie w dalszym ciągu używam miksera. Teraz podzielcie ciasto +/- na pół. Do jednaj połowy dodajcie kakao i znów wymieszajcie składniki (5). Składanie ciasta: formę wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Wyłóżcie jasną masą, a następnie na całej powierzchni rozlejcie kakaową masę (6). Sztućcem wykonajcie esy floresy, tak aby masa kakaowa wymieszała się z jasną masą.
Na tak przygotowane ciasto dodajcie wytypowane owoce (7). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 30 minut lub do suchego patyczka. Przygotowanie kremu: do garnka wlejcie 3/4 ilości mleka oraz cukier. Do reszty mleka dodajcie mąkę i całość dokładnie wymieszajcie. Mieszankę mleka i mąki dodajcie do gotującego się mleka, ugotujcie całość jak budyń i pozostawcie do wystudzenia (8). Zimny budyń dodawajcie stopniowo do masła. Całość rozetrzyjcie na puszysty krem, do smaku dodajcie sok z cytryny (9).
Gotowy krem rozsmarujcie na całej powierzchni ciasta (10) (11). Na koniec przygotujcie polewę czekoladową, czyli do śmietany dodajcie kostki czekolady i całość zagotujcie, tak aby powstała gęsta masa. Lekko przestudzoną polewę czekoladową wyjecie na krem (12). Gotowe ciasto włóżcie do lodówki na całą noc, tak aby smaki się przegryzły.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję