![]() |
Jak zrobić kluski śląskie ? To jest naprawdę łatwizna. Bardzo podoba mi się pragmatyzm Ślązaków, który powoduje, że nie ma możliwości aby kluski śląskie nie wyszły. Podpatrzyłam, że na Śląsku pyrczane ( ziemniaczane) ciasto przekłada się do półmiska, nie ważne jakiej wielkości, ziemniaki się ugniata i wykrawa się 1/ 4 jego części. Powstałą wyrwę wystarczy uzupełnić mąką, dodać jajeczko ( opcja), sól i wymieszać składniki na gładką masę. Bułka z masłem- wyszło mi za pierwszym razem.
W Wielkopolsce naszym popisowym numerem są poznańskie szagówki. W odróżnieniu od śląskich klusek, Wielkopolanie zamiast mąki ziemniaczanej, dodają do ziemniaków mąkę pszenną. Obowiązkowo kroimy kluseczki na szagę, czyli pod kątem. Możemy się również pochwalić tym, że skład poznańskich szagówek jest identyczny z włoskimi gnocchi.
Ślązacy, czym jeszcze możecie się pochwalić oprócz tego, że wasze kluseczki, z uwagi na niespotykaną ilość skrobi, są niesowicie mięciutkie i posiadają dziurkę w którym zbiera się sos ?
Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Ziemniaki obierzcie z łupin, ugotujcie je i jeszcze ciepłe przeciśnijcie przez praskę lub użyjcie maszynki do mięsa. Ziemniaczane puree dociśnijcie łyżką i wykrójcie 1/4 część masy (1) (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
W puste miejsce dodajcie mąkę ziemniaczaną, sól oraz jajko, jeśli używacie (4) (5). Ręcznie wymieszajcie wszystkie składniki na gładka masę. Zajmie Wam to 2 minuty. Teraz z porcji masy uformujcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego (6).
![]() |
![]() |
![]() |
W każdej klusce śląskiej wykonajcie palcem dziurkę (7) (8) (9). Cały procese możecie obejrzeć również na filmiku. Gotowanie klusek: gotowe kluski dodajcie do wrzątku z dodatkiem soli. Kluski śląskie muszą się gotować przynajmniej do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wody.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Rodowita Ślązaczka Ewka z Fanpaga Tapenda poinformowała mnie, że surowe kluski śląskie nie koniecznie dobrze wypadają w wersji po odmrożeniu, a to oznacza 1:0 dla poznańskich szagówek
Po swoich testach mogę Wam powiedzieć, że surowe kluskie śląskie można przynajmniej przez 2 dni przechowywać w lodówce. Urodzie i smakowi ugotowanych klusek śląskich nie grozi również ich ponowne podgrzanie we wrzątku. Wypróbowałam i jest Ok. Super