![]() |
Zapraszam na przepis na domową shoarmę drobiową. Shoarme wykonuję z piersi kurczaka, którą kroję na małe kawałeczki i doprawiam mieszanką przypraw. Mieszankę przypraw do shoarmy można kupić gotową, ale jeśli ma się do dyspozycji kilka rodzajów przypraw to nie ma nic prostszego jak zmieszać je wszystkie ze sobą w proporcjach na tzw. oko i gotowe. Mój mix przypraw do shoarmy składa się ze słodkiej papryki, ostrej papryki chilli, kurkumy, imbiru, cynamonu, kminku, kardamonu i granulowanego czosnku. Przyprawę wykonuje na zapas. Zawsze do shoarmy podaję sos czosnkowy wykonany na bazie jogurtu naturalnego, majonezu z dodatkiem odrobiny keczupu, pietruszki soli i pieprzu. Jeśli do przyprawy do shoarmy dodaję czosnek granulowany to w przypadku sosu czosnkowego preferuję ząbek świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę. Proponuję shoarmę podawać z ryżem z dodatkiem żółtej przyprawy curry. Aby ryż nie był suchy, do ugotowanego ryżu oprócz przyprawy curry, dodaję wodę w której gotował się ryż. Prawdziwa uczta. Warto spróbować zrobić shoarmę w domu.
![]() |
![]() |
![]() |
Jeśli macie już gotową przyprawę do shoarmy, proponuję zatem oczyścić, umyć, wysuszyć i pokroić piersi z kurczaka na małe kawałki. Kawałki kurczaka umieśćcie w woreczku foliowym, dodajcie kilka łyżek oliwy oraz przyprawę do shoarmy w takiej ilości, aby wszystkie kawałki kurczaka, po wymieszaniu, pokryły się przyprawą. Dodajcie również sól do smaku (1). Jeśli macie czas możecie woreczek z kurczakiem włożyć do lodówki, wtedy kurczak jeszcze intensywniej przejdzie wszystkimi przyprawami. Teraz dobrze rozgrzejcie nieprzywieracjącą patelnię. Nie dodawajcie już żadnego tłuszczu. Wszystkie kawałeczki shoarmy dodajcie na patelnie i usmażcie je na ostrym ogniu (2). Ugotujcie ryż według przepisu podanego na opakowniu (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do ryżu dodajcie do smaku przyprawę curry, pamiętajcie również, aby dodać wodę, w której gotował się ryż (4). Aby wykonać sos czosnkowy do shoarmy wystarczy do jogurtu naturalnego dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majonez, keczup, oraz sól i pieprz do smaku. Ilość wymienionych składników najlepiej dobrać według własnego gustu (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Polecam dodać do sosu czosnkowego natkę zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej (7). Moja propozycja przystawki do shoarmy to ugotowany brokuł (8). Gotowa Shoarma drobiowa z sosem czosnkowym i z brukułem (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję