![]() |
Zapraszam Was na przepis na prosty makaron z serem ricotta. Przepis jest klasykiem kuchni włoskiej. Przygotowanie przepisu zajmie Wam około 20-30 minut, a końcowy efekt bardzo mile Was zaskoczy. Jeśli spojrzycie na spis składników jest ich zaledwie 7 i w większości znajdziecie wszytko w lodówce i kuchennej szafce.
Do przygotowania przepisu użyłam wywaru drobiowo- warzywnego. Możecie również użyć wywaru warzywnego. Wywar jest niezmiernie istotny. To dzięki niemu krok po kroku budowany jest aromatyczny sos z serem ricotta. Gdyby wywar pominąć, wówczas nie otrzymalibyśmy sosu tylko makaron obklejony serem ricotta i wyglądający jak gips, o barku smaku nie wspominając.
Sos z ricottą do makaronu lubi czarny pieprz. Dzięki niemu sos nabiera wyrazistości. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. Będziecie się głaskać po brzuszku
![]() |
![]() |
![]() |
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania wywaru. Następnie na patelnię dodajcie oliwę oraz pokrojoną w kostkę cebulę (1) (2). Duście cebulę do momentu kiedy stanie się miękka, następnie dodajcie porcję wywaru. Całość zredukujcie i dodajcie kolejną porcję wywaru i znów całość zredukujcie (3). W ten sposób uzyskacie aromatyczną bazę sosu.
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie śmietanę oraz ser ricotta (4) (5). Całość wymieszajcie i zagotujcie. Do smaku dodajcie czarny mielony pieprz (6). Na tym etapie nie redukujcie sosu zbyt mocno.
![]() |
![]() |
![]() |
Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie go do sosu (7) (8). Całość wymieszajcie i wykonajcie końcową redukcję. Do makaronu z ricottą, przed podaniem, dodajcie kleksy sera ricotta (9). Prawda że proste ?
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję