Przepis na spaghetti z sosem pomidorowym z dodatkiem liści bazylii należy do klasyków kuchni włoskiej. Ponoć ten sos był ulubionym sosem Sophii Loren. Wcale się nie dziwię ponieważ lekkie sos do makaronu wykonany ze słodkich pomidorów, błyszczący od oliwy z mocnym aromatem bazylii jest przepyszny. Sama bardzo często wykonuję ten sos, szczególnie wtedy, kiedy zależy mi na szybkim obiedzie. Jeśli chcecie móc również w dowolnej chwili przygotować przepis na spaghetti z sosem pomidorowym to polecam zaopatrzyć się w doniczkę z bazylią i pamiętać o jej podlewaniu. Polecam również spaghetti z sosem pomidorowym z bazylią obficie oprószyć startym parmezanem. Rozkosz.
Ząbki czosnku obierzcie z łupin I pokrójcie na mniejsze kawałki (1). Pozyskajcie garść świeżych listków bazylii (2). Zetrzyjcie Parmezan (3)
Na patelnię dodajcie oliwę i czosnek (4). Po zaaromatyzowniu oliwy, czosnek usuńcie lub pozostawcie do końca przygotowania sosu (5). Teraz dodajcie pomidory (6).
Sos gotujcie tak długo aż stanie się gęsty i błyszczący (7). W międzyczasie dodajcie do smaku sól oraz pieprz (8) (9).
Do zredukowanego sosu dodajcie listki bazylii (10) (11), kilka listków pozostawcie. Spaghetti ugotujcie według instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie do gotowego sosu (12) i całość wymieszajcie. Spaghetti wyłóżcie na talerze, dodajcie sporo startego wcześniej parmezanu oraz pozostałe listki bazylii.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję