Jakie macie swoje ulubione sposoby na zagospodarowanie resztek z lodówki? Ja mam dwa sposoby. Jednym z nich jest przepis na bigos drugi to przepis na frittatę czyli duży omlet.
Bigos ma pewne ograniczenia, z pewnością nie można dodać do bigosu resztek dań z makaronu i ryżu. Frittata wszystko to bardzo chętnie przyjmie.
Mój sposób na frittatę jest następujący: dół omletu przypiekam na palniku, z kolei górę przypiekam w piekarniku.
Frittata za każdym razem smakuje inaczej. Jej smak zależy od tego co dno niej wrzucicie. Przepis na frittatę jest to super sposób na wykorzystanie resztek, z którymi nie wiadomo co zrobić. Spróbujcie, a sami się przekonanie, że patent jest to znakomity. Przepis jest intuicyjny. Głównym składnikiem są jajka, których ilość zależy od ilości wsadu, który ma zostać przykryty. Ja użyłam 6 sztuk. Zapraszam na szczegóły przepisy oraz na FILM z mojej kuchni.
Do miski wybijecie jajka (1). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (2). Jajka rozkłóćcie przy pomocy rózgi lub widelca (3).
Na patelni rozgrzejcie olej. Dodajcie około 1/3 ilości jajek oraz to co znaleźliście w lodówce (4) (5) (6). W moim przypadku było to spaghetti z pesto oraz risotto z białą kiełbasą i fasolą.
Teraz dodajcie resztę jajek (7). Kiedy dół frittaty zostanie przypieczony, włóżcie patelnię do piekarnika rozgrzanego na 250 stopni z aktywowaną funkcją grill (8). Zapiekajcie frittatę przez około 10 minut, z otwartymi drzwiami piekarnika, szczególnie musicie tak zrobić w przypadku, jeśli patelnia posiada plastikową rękojeść. Zobaczcie na filmie jak ja to robię. Podczas pieczenia frittata będzie pięknie rosnąć i się wybrzuszać. To znak, że realizacja przepisu idzie Wam dobrze Gotową frittatę pokrójcie na porcje (9). Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie resztek z makaronu i ryżu jest również zapiekanka z dodatkiem mozzarelli oraz sosu beszamelowego.