![]() |
Kiedy zapoznacie się z listą składników potrzebnych do wykonania tego przepisu, zauważycie że lista nie jest długa, może nawet wydawać się zbyt skromna, aby danie, a właściwie sos do makaronu, bo on jest przecież najważniejszy, się udał. Clou przepisu stanowią: szparagi, pomidory i sos. Szparagi są najważniejszym składnikiem, więc należy zatroszczyć się o to, aby nie zgubić ich smaku. Pomidory. Musicie wybrać pomidory bardzo słodkie, takie po prostu landrynki. Jeszcze lepiej od użytych w przepisie pomidorów koktajlowych, w roli landrynek, wypadają małe pomidorki daktylowe. Zauważcie jak pomidory zostały potraktowane, nie opisując tutaj tego co zobaczycie poniżej, powiem tylko, że będziecie konsumować chrupkie zielone szparagi wraz ze słodkim i ciepłym pomidorem z porcją węglowodanów, czyli makaronem skąpanym w sosie w postaci aromatycznej emulsji. Do przygotowania sosu potrzebujcie ulubiony wywar drobiowy i oliwę. Aromat uzyskacie przede wszystkim dzięki ziołom. Nie wahajcie się do sosu dodać również kapinki białego wina oraz na przykład świeżej startej skórki cytrynowej. Na takim tle szparagi znów wybrzmiewają całym swoim jestestwem- prawdziwa wiosna. Zapraszam na przepis.
![]() |
![]() |
![]() |
Do gotującej się i osolonej wody dodajcie szparagi (1), w razie potrzeby przedtem odetnijcie zdrewniałe końce szparagów i obierzcie je z łupin. Szparagi muszą gotować się przez 6 minut. Ugotowane szparagi pokrójcie na mniejsze kawałki (2). Pomidorki umyjcie i pokrójcie na połówki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelnię dodajcie oliwę i czosnek (4). Kiedy oliwa będzie ciepła dodajcie pomidorki (5). Pomidorki przesmażcie z obu stro nie dłużej niż 1 minutę i następnie usuńcie je z patelni (6). Czosnek polecam pozostawić.
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie wywar drobiowy (7). Sos mieszajcie i redukujcie do momentu kiedy przybierze postać emulsji przypominającej wyglądem rozpuszczone masło. Do emulsji dodajcie kawałki szparagów oprócz czubków (8). Dla uzyskania wyrazistego smaku sosu dodajcie płatki papryki (9),
![]() |
![]() |
![]() |
gałązki świeżego lub mrożonego tymianku (10) oraz sól i pieprz do smaku (11). Ten etap gotowania to zaledwie 2 minuty. Teraz dodajcie z powrotem przygotowane wcześniej pomidory (12)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz czubki szparagów (13). Całość wymieszajcie.- sos gotowy (14). Wybrany rodzaj makaronu ugotujcie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ugotowany, gorący makaron połączcie z przygotowanym sosem (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
W zależności od gustu danie można oprószyć startym Parmezanem.