![]() |
Stek można przygotować również z wieprzowiny. Wieprzowina nie jest propozycją dla wielbicieli krwistego kawałka mięsa, co więcej wieprzowina aby pozostała neutralna dla naszego zdrowia musi być wysmażona. Sądzę jednak, że miękki i aromatyczny stek wykonany z kawałka schabu z kością może przyjemnie zaskoczyć mięsożerców. Jako że stek wykonany jest ze sporego kawałka schabu, przed smażeniem polecam mięso najpierw zaaromatyzować. Doskonale sprawdzi się czosnek, który wieprzowina kocha, ocet balsamiczny oraz oregano. Ja stek wykonałam w całości na patelni, możecie jednak również stek najpierw krótko obsmażyć z obu stron, a następnie pozwolić piekarnikowi dokończyć dzieło wypieczenia mięsa w środku. Przepis jest bardzo łatwy i uda się każdemu- zapraszam na przepis.
![]() |
![]() |
![]() |
Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na małe kawałeczki (1). Wykonajcie kilka nacięć w schabie i włóżcie do środka czosnek (2). Każdy stek posmarujcie z obu stron oliwą (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie z obu stron posmarujcie również steki octem balsamicznym (4) (5) oraz oprószcie oregano (6). Steki pozostawcie na w lodówce na kilkanaście minut lub dłużej, tak aby mięso przeszło aromatami.
![]() |
![]() |
![]() |
Smażenie: Na patelnię dodajcie niewielką ilość tłuszczu i obsmażcie steki z obu stron na dość ostrym ogniu (7) (8). Duszenie: następnie oprószcie steki solą, przykryjcie patelnię pokrywką, zredukujcie temperaturę i duście steki do momentu, kiedy w środku nie będą już surowe (9). W zależności od wysokości steka powinno Wam to zająć około 5- 10 minut. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję