PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Stek wołowy z grilla na ostro

Stek wołowy z grilla na ostro
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Ciasto z pianką i galaratką

Lubię pikantne dania. Przedstawiam przepis na stek na ostro w mojej ulubionej wersji. Nie jest powiedziane, że stek według tego przepisu będzie ostry, ale z pewnością będzie to danie bardzo aromatyczne. Stopień ostrości zależy od gatunku papryki oraz ilości, która zostanie użyta. Co więcej nie doradzam dokładanie ostrego składnika po to tylko, aby było ostro, to jest droga donikąd. Proponuje najpierw skupić się na bazie. Podstawą aromatu sosu dla steku jest czosnek, który należy bardzo powoli smażyć, tak aby zmiękł, przy czym czosnek nie może się przypalić. Następnie dodaję paprykę z grupy chilli, w ilości adekwatnej do mojego humoru. Na końcu dodatki, czyli łagodna papryka w zalewie octowej, charakterne kapary również w zalewie octowej, czarne lub zielone oliwki. W przypadku steków gwarancją pełnej satysfakcji jest jakość mięsa. Jeśli stek po ugrillowaniu da się jeść łyżeczką wówczas satysfakcja gwarantowana, w innym przypadku mamy zagwarantowaną porażkę. Danie można wykonać z polędwicy wołowej lub z rostbefu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sosu do steka. Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na plasterki (1). Na patelnię dodajcie oliwę (2) i czosnek (3).

Dodajcie sól (4). Teraz czosnek musicie bardzo wolno smażyć do momentu kiedy stanie się lekko złoty. Bardzo uważajcie, aby czosnek się nie przypalił. Do smaku dodajcie czarny mielony pieprz (5) oraz pokrojoną w paseczki ostrą paprykę (6). Możecie użyć również płatków chilli, wtedy dodajcie je na końcu przygotowywania sosu, aby zapobiec ich przypaleniu.

Na końcu dodajcie razem kapary (7), oliwki (8) i strąki konserwowanej papryki (9).

Wszystkie składniki wymieszajcie i sos jest gotowy (10). Usmażcie steki według takiego stopnia wysmażenia, jaki lubicie (11). Ja smażę steki beztłuszczowo na żeliwnej patelni. Gotowy stek wyłożcie na talerz i dodajcie przygotowany sos (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Do tego dania proponuję, abyście wcześniej przygotowali cykorię według TEGO przepisu

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE