Tarta lotaryńska pochodzi z Lotaryngii, gdzie przygotowuje się ją już do XVI wieku. Można przyrządzać ją z wieloma nadzieniami, jednak tradycyjną Quiche Lorraine przygotowuje się się farszem wykonanym z jajek, śmietany i wędzonego boczku. Jest ona uważana za jedno z klasycznych dań kuchni francuskiej.
Przygotowanie takiej tarty jest naprawdę proste i dość sprawnie się ją wykonuję. Ciasto na tartę lotaryńską przygotowałam z ciasta kruchego, składającego się tylko z mąki, jajek i wody, to tzw. Pate Brise, czyli ciasto kruche siekane, które ugniata się po dodaniu zimnej wody. Ilość masła do mąki wynosi 2:1. W czasie kiedy ciasto się mroziło wykonałam farsz. Potem już tylko złożenie tarty i pieczenie.
Tarta lotaryńska jest bardzo smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam ją wypróbować, bo naprawdę warto. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Krupczatkę Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Przygotowanie ciasta na tartę: do pojemnika blendera dodajcie mąkę oraz masło (1) (2). Całość wysiekajcie a następnie przełóżcie do miski i dodajcie ok. 3-4 łyżki zimnej wody (3). Kiedy ciasto zacznie się już ładnie kleić, wyłóżcie ciasto na blat i dokładnie połączcie składniki.
Blat oprószcie mąką, rozwałkujcie ciasto i ułóżcie je w formie do tarty. Wystający nadmiar ciasta usuńcie (4). Formę z ciastem wstawcie do zamrażarki na 30 minut. Przygotowanie farszu: na patelnie dodajcie trochę oleju i pokrojony w kostkę wędzony boczek. Kiedy boczek się już podsmaży, dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę (5). Całość smażcie do momentu kiedy cebula będzie miękka, a następnie wszystko usuńcie z patelni i dodajcie na nią wypłukane liście szpinaku. Duście szpinak przez kilka chwil (6).
Do miski wybicie jajka, dodajcie śmietankę, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę gałki muszkatołowej (7) (8). Polecam nie pomijać tego składnika. Całość wymieszajcie za pomocą rózgi kuchennej lub widelca. Składanie tarty: wyjmijcie tartę z zamrażalnika. Dodajcie przygotowany boczek z cebulą (9),
starty ser oraz mieszaninę jajka i śmietany (10). Na końcu ułóżcie na tarcie szpinak (11). Piecznie: tartę wstawcie do nagrzanego piekarnika. Tarta musi się piec 45 minut 180 stopni. W tym czasie farsz wyrośnie i upadnie po wyjęciu z piekarnika (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję