![]() |
Zapiekane warzywa z aromatyczną i chrupką posypką stanowią fantastyczny dodatek do dań grillowanych, szczególnie mięsnych. W ten sposób przygotowuję również pomidory, cebulę. Tak przygotowane warzywa podaję wraz z grillowanym mięsem, rybami, ale nie tylko. Szczególnie latem, różne warzywa z posypką wykonaną z tartej bułki z domieszką czosnku, pietruszki i oliwy zapiekam i podaję wszystkie razem na zimno, na kolację. Dobrym pomysłem jest również podanie wraz z zapieczonymi warzywami kawałka sera oraz plasterków cienkich jak pergamin wędliny. Polecam zaopatrzyć się na ryneczku w ładnego błyszczącego bakłażana, przygotować aromatyczną posypkę i wypróbować ów przepis. Przepis na bakłażana jest bardzo łatwy, całość wymaga tylko, aby warzywo umyć, pokroić w plastry, zmieszać tartą bułkę z oliwą czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem i zapiec przez kilka minut w piekarniku, aż posypka stanie się złota. Następnie wystarczy bakłażana wystudzić i podać na przykład podczas letniej kolacji. Gwarantuję prawdziwą satysfakcję.
![]() |
![]() |
![]() |
Rozpoczynamy pracę od przygotowania posypki. Do miseczki wsypcie tartą bułkę. Dodajcie tyle oliwy, aby powstała zwarta masa (1). Doprawcie bułkę do smaku solą (2) oraz pieprzem (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do bułki dodajcie poszatkowaną natkę zielonej pietruszki. Możecie użyć również mrożonej (4). Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie (5). Pokrójcie bakłażana na plastry o grubości około 5 mm (6)
![]() |
![]() |
![]() |
Do naczynia do zapiekania wlejcie tyle oliwy, aby pokryła ona całe jego dno (7). Teraz ułóżcie plastry bakłażana (8) i na każdym plastrze umieścicie porcję wcześniej przygotowanej posypki (9). Bakłażana należy piec w piekarniku przez ok. 20 minut, w temperaturze 160-180 stopni. Kontrolujcie postępy pieczenia. Polecam również w ostatniej minucie pieczenia użyć funkcji grilla, który ładnie przyrumieni posypkę.
Nadwyżkę bakłażanów można bez problemu przechowywać przez 2-3 dni w lodówce. Przed konsumpcją, bakłżany nalepiej wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Wtedy bakłażany są najsmaczniejsze.