PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Zapiekany bakłażan z tartą bułką i czosnkiem

Zapiekany bakłażan z tartą bułką i czosnkiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Carpaccio wołowe z truskawkami

Zapiekane warzywa z aromatyczną i chrupką posypką stanowią fantastyczny dodatek do dań grillowanych, szczególnie mięsnych. W ten sposób przygotowuję również pomidory, cebulę. Tak przygotowane warzywa podaję wraz z grillowanym mięsem, rybami, ale nie tylko. Szczególnie latem, różne warzywa z posypką wykonaną z tartej bułki z domieszką czosnku, pietruszki i oliwy zapiekam i podaję wszystkie razem na zimno, na kolację. Dobrym pomysłem jest również podanie wraz z zapieczonymi warzywami kawałka sera oraz plasterków cienkich jak pergamin wędliny. Polecam zaopatrzyć się na ryneczku w ładnego błyszczącego bakłażana, przygotować aromatyczną posypkę i wypróbować ów przepis. Przepis na bakłażana jest bardzo łatwy, całość wymaga tylko, aby warzywo umyć, pokroić w plastry, zmieszać tartą bułkę z oliwą czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem i zapiec przez kilka minut w piekarniku, aż posypka stanie się złota. Następnie wystarczy bakłażana wystudzić i podać na przykład podczas letniej kolacji. Gwarantuję prawdziwą satysfakcję.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Rozpoczynamy pracę od przygotowania posypki. Do miseczki wsypcie tartą bułkę. Dodajcie tyle oliwy, aby powstała zwarta masa (1). Doprawcie bułkę do smaku solą (2) oraz pieprzem (3).

Do bułki dodajcie poszatkowaną natkę zielonej pietruszki. Możecie użyć również mrożonej (4). Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie (5). Pokrójcie bakłażana na plastry o grubości około 5 mm (6)

Do naczynia do zapiekania wlejcie tyle oliwy, aby pokryła ona całe jego dno (7). Teraz ułóżcie plastry bakłażana (8) i na każdym plastrze umieścicie porcję wcześniej przygotowanej posypki (9). Bakłażana należy piec w piekarniku przez ok. 20 minut, w temperaturze 160-180 stopni. Kontrolujcie postępy pieczenia. Polecam również w ostatniej minucie pieczenia użyć funkcji grilla, który ładnie przyrumieni posypkę. 


 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Nadwyżkę bakłażanów można bez problemu przechowywać przez 2-3 dni w lodówce. Przed konsumpcją, bakłżany nalepiej wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Wtedy bakłażany są najsmaczniejsze.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE