Zapiekane warzywa z aromatyczną i chrupką posypką stanowią fantastyczny dodatek do dań grillowanych, szczególnie mięsnych. W ten sposób przygotowuję również pomidory, cebulę. Tak przygotowane warzywa podaję wraz z grillowanym mięsem, rybami, ale nie tylko. Szczególnie latem, różne warzywa z posypką wykonaną z tartej bułki z domieszką czosnku, pietruszki i oliwy zapiekam i podaję wszystkie razem na zimno, na kolację. Dobrym pomysłem jest również podanie wraz z zapieczonymi warzywami kawałka sera oraz plasterków cienkich jak pergamin wędliny. Polecam zaopatrzyć się na ryneczku w ładnego błyszczącego bakłażana, przygotować aromatyczną posypkę i wypróbować ów przepis. Przepis na bakłażana jest bardzo łatwy, całość wymaga tylko, aby warzywo umyć, pokroić w plastry, zmieszać tartą bułkę z oliwą czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem i zapiec przez kilka minut w piekarniku, aż posypka stanie się złota. Następnie wystarczy bakłażana wystudzić i podać na przykład podczas letniej kolacji. Gwarantuję prawdziwą satysfakcję.
Rozpoczynamy pracę od przygotowania posypki. Do miseczki wsypcie tartą bułkę. Dodajcie tyle oliwy, aby powstała zwarta masa (1). Doprawcie bułkę do smaku solą (2) oraz pieprzem (3).
Do bułki dodajcie poszatkowaną natkę zielonej pietruszki. Możecie użyć również mrożonej (4). Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie (5). Pokrójcie bakłażana na plastry o grubości około 5 mm (6)
Do naczynia do zapiekania wlejcie tyle oliwy, aby pokryła ona całe jego dno (7). Teraz ułóżcie plastry bakłażana (8) i na każdym plastrze umieścicie porcję wcześniej przygotowanej posypki (9). Bakłażana należy piec w piekarniku przez ok. 20 minut, w temperaturze 160-180 stopni. Kontrolujcie postępy pieczenia. Polecam również w ostatniej minucie pieczenia użyć funkcji grilla, który ładnie przyrumieni posypkę.
Nadwyżkę bakłażanów można bez problemu przechowywać przez 2-3 dni w lodówce. Przed konsumpcją, bakłżany nalepiej wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Wtedy bakłażany są najsmaczniejsze.