PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Śledzie w oleju z cebulką i cytryną

Śledzie w oleju z cebulką i cytryną
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 12 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Zakwas buraczany na barszcz

Bardzo lubię przepis na śledzie w oleju z cebulką i kawałkami cytryny. Co roku przygotowuję ten przepis na święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie przepisu na śledzie w oleju nie jest w ogóle pracochłonne, całość ogranicza się do pokrojenia trzech zasadniczych składników, czyli śledzi, cebuli oraz cytryny, dodania przypraw i zalania słoika olejem. Po przegryzieniu się składników w lodówce ( 12 h), śledzie są gotowe. Najlepiej ilość składników dobrać na tzw. przysłowiowe oko, w zależności od potrzeb. Ja do śledzi dodaję surową cebulę, jednak jeśli wolicie cebulę bardziej delikatną, to można po pokrojeniu przelać ją gorącą wodą lub posypać cebulę solą i po jakimś czasie odcisnąć sok. Śledzie wykonane według tego przepisu wychodzą wybornie. Uwielbiam ukroić kromkę chleba, położyć na niej kilka kawałków śledzia i dodać trochę cebulki. To jest  naprawdę pyszne. Serdecznie polecam mój przepis na śledzie.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie ją na drobną kostkę (1). Cytrynę obierzcie ze skórki wraz z albedo ( biała skórka) i pokrójcie ją najpierw w plastry a potem każdy plaster na ćwiartki (2) (3).

Filety śledzia musicie przez 2 godziny moczyć w zimnej wodzie, co jakiś czas ją wymieniając. Następnie dokładnie odciśnijcie wodę z filetów śledz, osuszcie je również papierowym ręcznikiem i pokrójcie na 2 cm kawałki (4). Wypełnianie słoika: najpierw dodajcie łyżkę cebuli (5) oraz kilka sztuk pokrojonych śledzi (6).

Następnie dodajcie 2-3 kawałki cytryny (7), kilka kulek pieprzu (8) oraz ziela angielskiego (9).

Na koniec cyklu włóżcie do słoika 1-2 listki laurowe (10). Cykl rozpocznijcie od początku (11), aż do wypełnienia słoika lub wyczerpania składników. Całość zalejcie olejem, tak aby wszystkie składniki były przykryte (12). Czasem w słoiczku tworzą się bańki powietrza, wtedy najlepiej wstrząsnąć słoikiem i uzupełnić olej. Słoik zamknijcie i wstawcie do lodówki, aby smaki się przegryzły. Po 12 godzinach śledzie w oleju są gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE