![]() |
Przestawiam Wam sprawdzony rodzinny przepis na piernik, który możecie przygotować nawet tylko dzień przed Wigilią. Po nocy spędzonej w chłodnym miejscu, smaki się przegryzą, i ciasto stanie się wilgotne. Przepis na piernik jest prościutki i wszystkim i się uda. Przepis polecam wszystkim zapracowanym osobom, które chciałby coś własnoręcznie przygotować na święta.
Do przygotowania przepisu użyłam masła, które możecie zastąpić margaryną. Ważnym jest, aby do ciasta dodać ciemny dżem/ marmeladę, które przyciemni cisto. Jak dodałam powideł śliwkowych. Do przełożenia ciasta można użyć dowolną marmoladę; sprawdzi się na przykład truskawkowa, brzoskwiniowa czy morelowa. Polecam Wam również pójść za ciosem i użyć powideł śliwkowych.
Wnioski z moich ostatnich doświadczeń są takie, aby wierzch ciasta, który ostatecznie pokrywa się polewą czekoladową, również posmarować marmeladą. Spróbujcie, sądzę, że przypadnie do gustu ten patencik. Do przygotowania pzepisu przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Do mleka dodajcie sodę (1). Do mąki dodajcie: proszek do pieczenia, kakao (2) (3)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz przyprawę korzenną (4). Całość wymieszajcie. Teraz do miski czy do dzieży robota dodajcie miękkie masło (5) oraz jajko (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Rozpocznijcie rozcieranie masła, dodając stopniowo cukier (7). Do roztartej masy dodawajcie dżem lub powidła (8). Teraz dodajcie mąkę (9)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz wcześniej przygotowane mleko z sodą (10). Całość dokładnie wymieszajcie, najlepiej przy pomocy miksera lub robota, ponieważ ciasto jest dość zwarte. W końcu to piernik. Ciasto przełóżcie na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia (11) (12). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Piernik musi się piec przez 30-40 minut lub do suchego patyczka. Upieczony piernik pozostawcie do wystudzenia.
![]() |
![]() |
![]() |
Piernik przekrójcie na 2 blaty. Pierwszy blat posmarujcie wytypowaną konfiturą (13), ułóżcie drugi blat i ten również posmarujcie konfiturą. Z podanych składników zróbcie polewę czekoladową. Zadanie jest bardzo proste, wystarczy czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać do śmietany i podgrzewać do momentu kiedy czekolada się rozpuści. Gotową polewą pokryjcie wierzch piernika (14). Na końcu dodajcie pokruszone orzechy włoskie (15). Gotowe. Piernik umieście w lodówce, nalepiej przykryte ściereczką lub folią spożywczą.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję