Dziś mam dla Was przepis na szybki obiad. Proponuję smażone kotleciki drobiowe z pieczarkami w sosie pomidorowym. W przepisie wykorzystałam dwa rodzaje pieczarek- marynowane oraz świeże pieczarki. Marynowane pieczarki świetnie wyostrzają smak dania, jednak dla zachowania równowagi smaku sosu polecam dodać również pieczarki świeże. Zamiast marynowany pieczarek możecie dodać również na przykład marynowane kurki. Niewątpliwie urodziwe kurki będą się znakomicie prezentować na waszym talerzu. Sos wykonałam metodą duszenia, z kolei kotleciki drobiowe usmażyłam. Na samym końcu gotowy sos dodałam do kotlecików i obiad był gotowy. Jeśli się dobrze spiąć przygotowanie tego przepisu nie zajmie Wam więcej niż 20- 30 minut. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Szalotkę obierzcie z łupin i pokrójcie wzdłuż na kawałki (1). Obrane ze skórki pieczarki również pokrójcie (2). Na patelnie dodajcie oliwę, przygotowaną szalotkę (3)
i oba rodzaje pieczarek (4) (5). Całość wymieszajcie, dodajcie pomidory (6)
i wodę (7). Patelnię przykryjcie pokrywką i całość duście do momentu kiedy szalotka stanie się miękka. W międzyczasie do smaku dodajcie sól oraz pieprz (8). Pierś drobiową pokrójcie na medaliony i lekko je rozbijcie (9).
Usmażcie kotleciki drobiowe na odrobinie tłuszczu na drugiej patelni (10). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (11). Teraz gotowy sos dodajcie do usmażonych kotlecików, całość wymieszajcie, zredukujcie ewentualne płyny i oprószcie danie natką pietruszki (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję