Miałam natchnienie i dobry nastrój, a to są dobrzy sprzymierzeńcy aby przygotować nowe danie. Nigdy jeszcze nie wykonywałam farszu do mięsa z pistacjami, ale ten pomysł chodził za mną od jakiegoś czasu. Korzystając ze sprzyjającej okazji, dłużej już nie zwlekałam, po prostu wzięłam się do pracy i nie zniechęciło mnie nawet to, że akurat tego dania nabyłam najmniejsze polędwiczki ( średnica), jakie kiedykolwiek widziałam. W myślach przetestowałam róże sposoby rozkroju polędwiczek wieprzowych, ponieważ według mojej wizji, polędwiczka miała być zrolowana jak strucla z makiem. Dałam radę. Na farsz, obok wspomnianych pistacji, złożyły się pieczywo pszenne i neutralny w smaku żółty ser. Polędwiczki upiekłam, a sos wykonałam osobno z wywaru wołowego, do którego dodałam dla aromatu ząbek czosnku, białe wino, a następnie całość zredukowałam. Przepis wyszedł bombastyczny, w sam raz na niedzielny obiad. Ilości składników farszu są oczywiście podane bardzo orientacyjnie- ilość farszu zależy od wielkości i ilości polędwiczki. Musicie to ocenić wzrokowo.
Jeśli chcielibyście wykonać ten przepis musicie pszenne pieczywo pokroić na mniejsze kawałki, a następnie rozdrobnić je na przykład przy pomocy blendera (1). Pistacje oczyśćcie z łupin i również rozdrobnijcie je przy pomocy blendera (2). Następnie oba składniki wymieszajcie z sobą (3).
Aby składniki farszu się lepiej połączyły dodajcie trochę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku (4). Dodatkowym składnikiem farszu jest neutralny w smaku żółty ser, który polecam pokroić w cieniutkie paseczki (5). Rozkrój polędwiczki wieprzowej. Ja zrobiłam tak: polędwiczkę nacięłam wzdłuż tak głęboko jak się to dało (6).
Następnie każdy bok rozkrawałam stopniowo wzdłuż tak, aby zwiększać powierzchnię mięsa do maksymalnych rozmiarów (7) (8). Na koniec mięso umieściłam pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i przy pomocy młotka kuchennego dodatkowo je jeszcze rozbiłam (9).
W ten sposób otrzymałam płat mięsa, w którym mogłam umieścić nadzienie (10). Mięso do smaku należy przyprawić solą oraz pieprzem (11). Teraz możecie ułożyć na mięsie przygotowany farsz z pistacjami (12)
oraz paseczki sera (13). Na koniec wystarczy tylko zrolować mięso (14) i aby rolada zachowała swój kształt, należy ją obwiązać sznurkiem spożywczym (15).
Pieczenie. Gotowe do pieczenia polędwiczki musicie skropić olejem lub oliwką (16). Polędwiczki muszą się piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (17). Sos. Przygotujcie wywar wołowy. Na patelnię dodajcie masło oraz ząbek czosnku, kiedy czosnek zaaromatyzuje masło, możecie go usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania sosu. Dodajcie wywar wołowy oraz wino. Całość zredukujcie do konsystencji sosu (18). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję