Proponuję Wam przepis na kurczaka w panierce. Kurczaka w panierce przygotowuje się bez skórki, dlatego cała tajemnica przepisu polega na przygotowaniu aromatycznej panierki, która zawojuje kubki smakowe. W tej kwestii naprawdę jest wiele i prostych rozwiązań. Wszystkie je znajdziecie w szafce kuchennej. Do przygotowania kurczaka w panierce użyłam, oprócz rzeczowej bułki tartej, paprykę, czosnek, rozmaryn, pieprz, sól. Ponieważ lubię ostre samki nie zawahałam się dodać również pieprzu cayenne. Przepis jest intuicyjny. Musicie przygotować tyle posypki, aby starczyło nią pokryć przygotowane mięso. Jak sami się przekonacie, oglądając poniżej procedurę, przepis jest bardzo łatwy. Ponieważ jest to przepis na kurczaka pieczonego, jego zaletą jest również to, że można go wykonać na raz w sporej ilości proporcjonalnej do pojemności blaszki do pieczenia. Bardzo polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie panierki: na talerz wsypcie bułkę tartą (1). Dodajcie do niej paprykę, czosnek (2) (3),
rozmaryn (4). Do smaku dodajcie sól i pieprz (5) (6).
Kurczaka obierzcie ze skórki i obtoczcie go w przygotowanej panierce (7). Na dno naczynia do zapiekania dodajcie tyle tłuszczu, aby pokryć nim całe dno. Teraz dodajcie przygotowane mięso (8). Powierzchnię mięsa skropcie oliwą (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Włóżcie mięso. Po 15 minutach obróćcie mięso na drugą stronę. Włączcie funkcję termoobiegu. Pieczcie mięso przez około 20- 30 minut
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję