Opowiem Wam jak w Wielkopolsce gotujemy modrą kapustę. Sztuki nauczyliśmy się od Bambrów czyli niemieckich osadników, których sprowadzono z Frankonii do Wielkopolski w XVIII wieku.
Wielkopolska kapusta jest lekko słodka, wyrazista w smaku i posiada nutę goździków. Tak przygotowana kapusta jest popularnym dodatkiem do pieczonej kaczki czy gęsi. Kapusta według tego przepisu jest również popularną przystawką serwowaną z drożdżowymi pyzami i na przykład gulaszem – najczęściej wołowym. To połączenie również przejęliśmy od Bambrów, i co więcej, obie kuchnie do dziś pozostają wierne tej tradycji. Kiedy będziecie w okolicach na przykład Norymbergii koniecznie wpadnijcie na sztukę wołowego mięsa, pysznego sosu, modrej kapusty i ogromnej bamberskiej pyzy, którą wykonuje się z ziemniaczanego ciasta, podobnie jak kluski śląskie.
Ilości składników podanych w przepisie są orientacyjne. Przygotowując kapustę musicie kierować się własnym smakiem i doprawić kapustę, tak, aby Wam smakowała. Ja na przykład dodałam na końcu jeszcze szczyptę mielonych goździków oraz miód. Bardzo dobrym i popularnym składnikiem dodawanym do modrej kapusty po wielkopolsku jest sok lub galaretka z czarnej porzeczki. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Z kapusty wykrójcie głąb i poszatkujcie ją (1). Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (2). Z jabłek usuńcie gniazdo z nasionami, skórkę pozostawcie i pokrójcie jabłko/a na kawałeczki (3).
Pokrojoną cebulę i jabłka dodajcie do rozgrzanego oleju (4) (5). Od razu dodajcie cukier i duście całość przez kilka minut (6).
Teraz dodajcie kapustę, ocet oraz gorącą wodę w ilości +/- 1/3 wsadu (7) (8) (9).
Dodajcie sól, pieprz, liść laurowy oraz goździki (10) (11) (12).
Garnek przykryjcie pokrywką i duście kapustę do momentu kiedy będzie prawie miękka. W razie potrzeby dodajcie wodę (13). W ostatnim etapie dodajcie wino i kontynuujcie gotowanie (14). Kiedy kapusta będzie miękka zagęśćcie lekko sos dodając pół szklanki wody ( zimna) wymieszaną z mąką ziemniaczaną (15). Na koniec doprawcie jeszcze kapustę wskazanymi przyprawami i pozostawcie kapustę do przegryzienia się smaków. Cały bukiet smaków poczujecie na drugi dzień. Pycha !
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję