![]() |
W sieciach handlowych można nabyć całkiem niezłej jakości pierożki ravioli. Nie jest to produkt tej jakości, co ravioli zrobione domowym sposobem, gdyż trudno czasem odróżnić w smaku jedno nadzienie od drugiego, jednak należy docenić ciasto makaronowe wykonane z dodatkiem mąki z pszenicy durum ( semolina), dzięki której ravioli po ugotowaniu pozostają al dente. O smak dania można powalczyć sosem. Proponuję sos do pierogów, o lekkiej konsystencji, przygotowany z dodatkiem pomidorów, surowej białej kiełbasy i cukinii. Dla wzbogacenia aromatu zostało dodane białe wino oraz odrobina tymianku. Chętnie wykorzystuję surową kiełbasę do przygotowania sosów do makaronów, jest to związane z tym, że jest to produkt już doprawiony i powszechnie dostępny. Kiełbasa kiełbasie nie jest równa, z pewnością macie jednak już swoich sprawdzonych producentów, których wyroby Was nie zawodzą. Serdecznie polecam.
![]() |
![]() |
![]() |
Wykonanie sosu proponuję rozpocząć od przygotowania wszystkich podstawowych składników. Tak więc cebulę i czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie je w kostkę (1) (2). Cukinię pokrójcie wzdłuż na przykład na 4 części, z każdej ćwiartki wykrójcie całe gniazdo z nasionami. Następnie to co pozostanie, czyli skórkę wraz z miąższem pokrójcie w plastry (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Usuńcie osłonkę z białej kiełbasy (4). Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy i dodajcie mięso z kiełbasy. Polecam, aby mięso podzielić na małe kawałeczki (5). Przesmażcie mięso przez kilka chwil, dla aromatu dodajcie połowę wskazanej ilości białego wina (6). Poczekajcie, aż wino wyparuje.
![]() |
![]() |
![]() |
Kiełbasę usuńcie z patelni. Teraz do pozostałego tłuszczu dodajcie przygotowaną cebulę i czosnek. Przesmażcie je do momentu, kiedy staną się szkliste. W międzyczasie dodajcie resztę wina (7). Kiedy cebula i czosnek będą już gotowe dodajcie pomidory bez skórki (8) oraz wodę (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie sól, czarny mielony pieprz (10) i całość duście pod przykryciem przez około 10-15 minut, czyli do momentu, kiedy zawartość patelni zacznie już nabierać konsystencji sosu (11). Teraz dodajcie do sosu przygotowaną wcześniej kiełbasę (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Do aromatu dodajcie odrobinę świeżego lub mrożonego tymianku (13) oraz kawałki cukinii (14). Cukinia musi pozostać chrupka dlatego 2-3 minuty gotowania całkowicie jej wystarczą. Ugotujcie ravioli według instrukcji podanej na opakowaniu i połączcie je z sosem i dokonajcie końcowej redukcji (15). Polecam ravioli podawać ze startym Parmezanem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję