![]() |
Dziś zapraszam Was na kolejne piękne danie, proponuję bitki drobiowe w aromatycznym sosie, ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kawałeczkami cukinii. Przygotowanie dania zabiera niedużo czasu oraz jest stosunkowo łatwe do wykonania. Danie jest lekkie i świeże w smaku, po prostu prawdziwa delicja. Sos został wykonany na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem odrobiny igiełek rozmarynu i kapinki białego wina. Pomidory, które dodałam w ostatniej fazie przygotowania potrawy, spowodowały że sos stał się lekko pomarańczowy, i oprócz smaku dodały one jeszcze urody całemu daniu. Zależało mi, aby kawałeczki cukinii pozostały chrupkie i tym samym, aby stały się taką małą przystaweczką do drobiowych bitek. Propozycja jest przepyszna. Jeśli się dobrze nasadzicie na wykonanie przepisu, będziecie się głaskać po brzuszkach, tak samo jak my to robiliśmy po kolacji. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie danie proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru drobiowego. Następnie piersi drobiowe, możecie użyć piersi z kurczaka lub piersi indycze, pokrójcie w plastry (1) i rozbijcie je młotkiem kuchennym na małe medaliony (2). Pomidorki koktajlowe przekrójcie na połówki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Umytą cukinię pokrójcie w kosteczkę (4). Na patelnię dodajcie oliwę oraz masło (5). Kiedy masło się rozpuści, dodajcie przygotowane bitki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (7) (8). Bitki przesmażcie krótko z obu stron i zdejmijcie je z patelni (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie przygotowany wcześniej wywar (10), wino (11) oraz rozmaryn (12). Możecie użyć rozmaryn świeży lub mrożony.
![]() |
![]() |
![]() |
Doprowadźcie sos do wrzenia i włóżcie z powrotem na patelnię bitki drobiowe (13) Rozpocznijcie redukcję sosu. 3 minuty przed końcem gotowania dodajcie pomidory (14) z kolei cukinii ( małe kawałeczki) wystarczy 1 minuta (15). Gotowe bitki podawajcie z pomidorkami, cukinią i aromatycznym sosem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Do przygotowania dania używajcie dużych patelni tak, aby móc swobodnie manewrować zarówno bitkami jak i pomidorami i cukinią. W razie potrzeby podzielcie porcję na dwie patelnie.