PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Serek ricotta z falmbirowanymi figami

Serek ricotta z falmbirowanymi figami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Omułki zapiekane

Dziś propozycja szybkiego deseru z figami, a dokładnie mówiąc z flambirowanymi figami. W tym celu figi zostały polane kieliszkiem brandy i podpalone. Niestety nie udało się nam sfotografować płomieni; lekkie zamieszanie i ogień po chwili sobie zgasł. Tak czy owak, flambirowanie się odbyło i figi uzyskały nowy smaczek. Do wykonania deseru z flambirowanymi figami został wykorzystany ser ricotta. Zaletą  deseru jest wielkość porcji, w tym przypadku deser jest bardzo mały, praktycznie 2-3 łyżeczki i po deserku. Dla osób, które wyznają zasadę dawkowania przyjemności, ilość będzie w sam raz, szczególnie, jeśli deser poprzedzony jest obiadem czy kolacją. Przygotowanie deseru zabiera kilka chwil, a przed podaniem należy go dobrze schłodzić.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie masy. Do serka ricotta dodajcie cukier puder (1). Ilość cukru pudru zależy od własnych upodobań. Serek ricotta jest już sam w sobie słodki, zatem, lepiej na początku dodać go mniej, aniżeli masę przesłodzić. Wymieszajcie oba składniki (2). Figi obierzcie ze skórki i pokrójcie owoce na mniejsze cząstki (3).

Na patelni rozpuście masło (4). Dodajcie figi, miód (5) oraz alkohol i podpalcie owoce na moment (6). 

Masę serową przełóżcie do rękawa cukierniczego i warstwami napełniajcie pucharki: a zatem najpierw dodajcie masą serową oraz figi i znów masa serową, aż do wyczerpania składników (7). Kilka kawałków owoców pozostawcie do dekoracji. Deser włóżcie do lodówki, a bezpośrednio przed podaniem dodajcie płynnej czekolady (8).Udekorujcie deser pozostawionymi kawałkami flambirowanych fig (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli nie macie rękawa cukierniczego, masę serową możecie włożyć do woreczka foliowego, a następnie odciąć jeden z rogów woreczka.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE