Dziś propozycja szybkiego deseru z figami, a dokładnie mówiąc z flambirowanymi figami. W tym celu figi zostały polane kieliszkiem brandy i podpalone. Niestety nie udało się nam sfotografować płomieni; lekkie zamieszanie i ogień po chwili sobie zgasł. Tak czy owak, flambirowanie się odbyło i figi uzyskały nowy smaczek. Do wykonania deseru z flambirowanymi figami został wykorzystany ser ricotta. Zaletą deseru jest wielkość porcji, w tym przypadku deser jest bardzo mały, praktycznie 2-3 łyżeczki i po deserku. Dla osób, które wyznają zasadę dawkowania przyjemności, ilość będzie w sam raz, szczególnie, jeśli deser poprzedzony jest obiadem czy kolacją. Przygotowanie deseru zabiera kilka chwil, a przed podaniem należy go dobrze schłodzić.
Przygotowanie masy. Do serka ricotta dodajcie cukier puder (1). Ilość cukru pudru zależy od własnych upodobań. Serek ricotta jest już sam w sobie słodki, zatem, lepiej na początku dodać go mniej, aniżeli masę przesłodzić. Wymieszajcie oba składniki (2). Figi obierzcie ze skórki i pokrójcie owoce na mniejsze cząstki (3).
Na patelni rozpuście masło (4). Dodajcie figi, miód (5) oraz alkohol i podpalcie owoce na moment (6).
Masę serową przełóżcie do rękawa cukierniczego i warstwami napełniajcie pucharki: a zatem najpierw dodajcie masą serową oraz figi i znów masa serową, aż do wyczerpania składników (7). Kilka kawałków owoców pozostawcie do dekoracji. Deser włóżcie do lodówki, a bezpośrednio przed podaniem dodajcie płynnej czekolady (8).Udekorujcie deser pozostawionymi kawałkami flambirowanych fig (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Jeśli nie macie rękawa cukierniczego, masę serową możecie włożyć do woreczka foliowego, a następnie odciąć jeden z rogów woreczka.