Proponuję letnią wersję deseru tiramisu czyli tiramisu z truskawkami. Smakiem ta propozycja dorównuje klasycznemu przepisowi na tiramisu dlatego jestem pewna, że i ta propozycja znajdzie swoich wielbicieli. Do zrobienia truskawkowego tiramisu użyłam kremowego serka mascarpone, ciasteczek savoiardi i oczywiście truskawek. Truskawki zmiksowałam co w rezultacie skutkuje tym, że gęsty truskawkowy sos miesza się z wszystkimi warstwami kremu i fantastycznie podnosi walory smakowe truskawkowego tiramisu. Po prostu niebo w gębie i motyle w brzuchu.
Przygotowanie deseru jest bardzo proste. Z podanych w przepisie ilości składników wyszła mi porcja truskawkowego tiramisu o wymiarze naczynia 24 x 17 cm. Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły.
Rozbijcie jajka i oddzielcie żółtka od białka. Żółtka ubijcie z połową ilości cukru (1). Następnie do żółtek dodajcie serek mascarpone i całość wymieszajcie do połączenia się składników (2) (3).
Białka ubijcie z pozostałą ilością cukru (4) i dodajcie ich tyle do masy z żółtkami, aby całość pozostała kremowa (5). Umyte truskawki zmiksujcie (6).
Jeśli chcecie ( zalecam) możecie dosłodzić sos truskawkowy (7). Proponuję użyć syropu cukrowego, który przygotowuje się z wody i cukru w proporcjach 1:2. Wystarczy zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Do sosu truskawkowego włóżcie ciasteczka (8), a następnie ułóżcie je na dnie naczynia i dodajcie dodatkową porcję sosu truskawkowego (9).
Na ciasteczkach połóżcie warstwę przygotowanego kremu (10). Bardzo pomocny przy tej operacji będzie rękaw cukierniczy. Na kremie ułóżcie następną warstwę ciasteczek, sosu truskawkowego oraz drugą warstwę kremu (11) (12). Przed podaniem wierzch deseru udekorujcie sosem truskawkowym. Tiramisu truskawkowe jest gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję