PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2023-11-23

Żeberka wołowe długo pieczone

Żeberka wołowe długo pieczone
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 4h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Zapiekanka makaronowa- Timballo di maccheroni

Cześć kulinarni eksploratorzy! Dzisiaj przygotowałam dla Was coś wyjątkowego – "żeberka Wołowe długo pieczone". Na początku jednak przedstawię Wam garść informacji na temat tej smacznej części wołowiny: żeberka wołowe to część mięsa, która zazwyczaj obejmuje szponder – soczystą i smaczną część mięsa znajdującą się między żebrami. Szponder to delikatna tkanka mięśniowa, kleista w swej strukturze jak goleń, pełna smaku i aromatu. Właśnie ta część dodaje wyjątkowego charakteru długo pieczonym żebrakom. Jeśli potrzebujecie jeszcze więcej informacji na temat tuszy wołowej odsyłam Was do mojego wpisu na temat podziału tuszy wołowej.

Jak Upiec Żeberka Wołowe: Teraz, gdy już wiecie co to za część mięsa, zajmijmy się tym prostym przepisem na  wolno pieczone żeberka, który gwarantuje że wyciągnie najwięcej smaku żeber.

Jak Przygotować Żeberka Wołowe Wolno Pieczone: Kluczowe jest wolne pieczenie, które uwydatni naturalny smak szpondera, sprawiając, że mięso staje się miękkie i aromatyczne. 150 stopni bez termoobiegu wystarczy do upieczenia żeberek, alternatywnie ustawcie piekarnik na temperaturę 120 stopni plus termoobieg.

Jak Długo Piec Żeberka: Cierpliwość jest tutaj kluczowa. Długie, wolne pieczenie sprawi, że mięso będzie soczyste, a smaki zharmonizują się, tworząc prawdziwą ucztę smaków. Przyjmuje się, że 1 na kilogram mięsa potrzeba 1,5 godziny pieczenia.

Sucha Marynata do Żeberek – Prostota i Smak: Aby podkreślić smak szpondera, użyłam suchej marynaty, którą wykonałam z prostych przypraw ziołowych które miałam w kuchni  – rozmaryn, tymianek, kurkuma, sól, pieprz. Dobry kawałek mięsa obroni się upieczony tylko z dodatkiem soli i pieprzu, ale dobrych przypraw nigdy dość- wzmocnią one tylko naturalny smak mięsa.

Przepis serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły. Jeśli macie dodatkowe pytania napiszcie je w komentarzu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Sposób przygotowania: szponder oczyśćcie z błon. Natrzyjcie solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami (1) (2) (3).

Dodajcie kapinkę oleju i rozprowadźcie go po mięsie (4). Procedurę powtórzcie z drugiej strony mięsa (5). Na dno formy z wyposażenia piekarnika połóżcie papier do pieczenia, żeberka ułóżcie na ruszcie ( z wyposażenia piekarnika) i przykryjcie je z 3 stron folią aluminiową, która zapobiegnie wysychaniu mięsa. Pieczenie: 150 stopni bez termoobiegu lub 120 stopni plus termoobieg. Położenie- druga półka od dołu piekarnika ok. 4 godziny. Na ostatnie minuty pieczenia zdejmijcie folię z mięsa (6).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE