![]() |
Mam propozycje na fantastyczny przepis, który z pewnością wejdzie do Waszego stałego menu. Proponuję Wam zapiekankę wykonaną z filetów mintaja z ziemniakami pod aromatyczną tartą bułką. Przepis ma 2 zalety. Pierwsza to ta, że przepis jest łatwiutki, druga to rezultat- który Was bardzo mile zaskoczy. Pod kołderką tartej bułki znajdziecie upieczone kawałeczki ryby i pyszne ziemniaki. Opowiem Wam jak przygotować ten przepis. Najlepiej użyć gotowych mrożonych filetów. Zamiast mintaja można użyć filetów z dorsza. Czas pieczenia nie jest zbyt długi, zatem ziemniaki należy oczyścić i przygotować wcześniej. Posypka wykonana z tartej bułki, aby stała się aromatyczna wymaga dodania do niej jednego ząbka czosnku, to wystarczy, aby poczuć delikatną jego nutę. Z kolei dzięki temu, że do bułki dodana została oliwa, posypka podczas pieczenia nabywa apetycznego koloru i staje się rozpustnie chrupiąca. Ilości składników, użytych w przepisie są orientacyjne. Prawdziwa delicja, również na romantyczny wieczór. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie przepisu rozpocznijcie od obrania z łupin ziemniaków, pokrojenia ich na kawałki i ugotowania do miękkości. Przygotowanie posypki: czosnek obierzcie z łupin, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie go do tartej bułki (1). Do bułki dodajcie również oliwę w takiej ilości, aby po wymieszaniu, bułka stała się wilgotna, ale zachowała konsystencję “piasku” (2). Do smaku dodajcie sól (3),
![]() |
![]() |
![]() |
pieprz (4) oraz natkę pietruszki (5), świeżej lub mrożonej. Wszystkie składniki wymieszajcie do ich połączenia. Filety ryby pokrójcie na mniejsze kawałki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Na dno naczynia do zapiekania dodajcie ziemniak (7). Ułóżcie je luźno. Pomiędzy ziemniakami ułóżcie kawałki ryby (8). Całość obficie skropcie oliwą (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie pieprz oraz sól (10). Teraz na całej powierzchni połóżcie posypkę i dodajcie jeszcze kilka kropli oliwy (11). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 160-170 stopni. Zapiekanka musi się piec 15-20 minut (12). W ostatniej fazie uruchomcie również funkcję termoobiegu.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Mrożone filety rybne rozmroźcie i przed użyciem dobrze odciśnijcie z nich wodę.