PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-16

Mintaj zapiekany z ziemniakami

Mintaj zapiekany z ziemniakami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Smażony dorsz z pomidorami koktajlowymi

Mam propozycje na fantastyczny przepis, który z pewnością wejdzie do Waszego stałego menu. Proponuję Wam zapiekankę wykonaną z filetów mintaja z ziemniakami pod aromatyczną tartą bułką. Przepis ma 2 zalety. Pierwsza to ta, że przepis jest łatwiutki, druga to rezultat- który Was bardzo mile zaskoczy. Pod kołderką tartej bułki znajdziecie upieczone kawałeczki ryby i pyszne ziemniaki. Opowiem Wam jak przygotować ten przepis. Najlepiej użyć gotowych mrożonych filetów. Zamiast mintaja można użyć filetów z dorsza. Czas pieczenia nie jest zbyt długi, zatem ziemniaki należy oczyścić i przygotować wcześniej. Posypka wykonana z tartej bułki, aby stała się aromatyczna wymaga dodania do niej jednego ząbka czosnku, to wystarczy, aby poczuć delikatną jego nutę. Z kolei dzięki temu, że do bułki dodana została oliwa, posypka podczas pieczenia nabywa apetycznego koloru i staje się rozpustnie chrupiąca. Ilości składników, użytych w przepisie są orientacyjne. Prawdziwa delicja, również na romantyczny wieczór. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu rozpocznijcie od obrania z łupin ziemniaków, pokrojenia ich na kawałki i ugotowania do miękkości. Przygotowanie posypki: czosnek obierzcie z łupin, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie go do tartej bułki (1). Do bułki dodajcie również oliwę w takiej ilości, aby po wymieszaniu, bułka stała się wilgotna, ale zachowała konsystencję “piasku” (2). Do smaku dodajcie sól (3),

pieprz (4) oraz natkę pietruszki (5), świeżej lub mrożonej. Wszystkie składniki wymieszajcie do ich połączenia. Filety ryby pokrójcie na mniejsze kawałki (6).

Na dno naczynia do zapiekania dodajcie ziemniak (7). Ułóżcie je luźno. Pomiędzy ziemniakami ułóżcie kawałki ryby (8). Całość obficie skropcie oliwą (9).  

Do smaku dodajcie pieprz oraz sól (10). Teraz na całej powierzchni połóżcie posypkę i dodajcie jeszcze kilka kropli oliwy (11). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 160-170 stopni. Zapiekanka musi się piec 15-20 minut (12). W ostatniej fazie uruchomcie również funkcję termoobiegu.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Mrożone filety rybne rozmroźcie i przed użyciem dobrze odciśnijcie z nich wodę.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE